вторник, 22 януари 2013 г.

Шахматни сладки

Хрупкави,вкусни с шоколадово-ванилов аромат,подходящи за кафе,чай и каквото се сетиш,тези сладки са лесни,а импровизации с цветовете и ароматите са позволени.Аз избрах да прибавя розово.









Рецептата

ШАХМАТНИ СЛАДКИ

1 1/2 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. захар
100 гр.краве масло
1 яйце
ванилия
какао

Замесвам тесто с всички продукти и го разделям на две равни части.В едната поставям ванилията,в другата какаото,като измесвам поотделно.След това разделям на още две части .Така имам 2 шоколадови и две бели теста като едното от белите  оцветявам с розова боя.
От всяка топка оформям по 2 тънички рула,дълги около 20 см.Поставям едно до друго-бялото с кафявото тесто,после върху бялото поставям кафяво тесто,върху кафявото-бяло.Сложно го казах,но трябва да се получат шахмати.Притискам плътно едно до друго и дооформям.С остър нож режа кръгчета около 1 см.нареждам в тавичка за печене и пека около 15 мин на 180-200'С.

Enjoy!

понеделник, 21 януари 2013 г.

Най-вкусното мляко с ориз по рецепта на баба

Всеки път,когато искам да направя мляко с ориз звъня на моята любима баба.Колко беше ориза?Колко млякото?Е,не мога да помня рецепти и това е.За това най-накрая ще запиша рецептата.Не,че ще спра да звъня на баба.В никакъв случай.Постоянно я питам кое как да направя.Когато й отида на гости все се хващам в тетрадките й с рецепти,грижливо изрязани от списание "Лада" или написани набързо от някоя съседка.Тя е страхотна кулинарка. Какви мекици и погачи прави....да си оближеш пръстите.Моето дете все ме моли:"Направи ми мекици като на баба Стоянка"Еееее,не мога.Стават като летящи чинии и предпочитам да си ги спестя.
Това мляко с ориз е супер вкусно,заради настърганата лимонова кора.Такъв аромат придава на едно нищо и никакво"мляко с ориз" и всеки път като го приготвям се връщам в моето детство,когато го хапвахме направо от тенджерата...





Рецептата:
МЛЯКО С ОРИЗ 

1 л.прясно мляко
250 гр.ориз
7 с.л.захар/осмата е от мен,че обичам да ми е по-сладичко/
150 мл.вода
щипка сол
канела
лимон

Измивам ориза и го слагам на котлона заедно с водата да заври като разбърквам.Щом ориза набъбне прибавям щипката сол.прясното мляко и захарта и оставям да ври на тих огън,докато ориза не стане напълно готов.Настъргвам лимоновата кора,сипвам в купички и поръсвам с канела.Това е!Просто и вкусно!

Да си ми жива и здрава,бабо!
Обичам те!

Кекс с какао

Любимия кекс на моя син.Хапва го  с чаша  студено прясно мляко.Не знам от къде идва любовта му към тази комбинация,но факт е,че не му омръзва!Приготвя се лесно,бързо и крайния ефект е похапване с удоволствие.






Рецептата:
КЕКС С КАКАО

2 ч.ч. брашно
250 гр.пудра захар
150 гр.краве масло
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца/разделени белтъци и жълтъци/
1 пак.бакпулвер
3 с.л. какао
ванилия

Разбивам маслото със захарта и ванилията.Прибавям желтъците,брашното,бакпулвера и млякото,като непрекъснато  бъркам.Накрая слагам разбитите белтъци.Разделям тестото на две,като към едната половина прибавям какаото.В намазнена и набрашнена форма изсипвам последователно бялата и кафявата смес.Кексът се пече около 45 минути на 200'С.






Enjoy!


неделя, 20 януари 2013 г.

Линцер сандвичи

Ето едни много вкусни и хрупкави линцер сандвичи,които слепих с любимия течен шоколад Нутела и със сладко от ягоди.Повече ни харесаха тези с течния шоколад,първо те свършиха.Не,че им се размина и на тези с ягодовото сладко....




Рецептата:

ЛИНЦЕР САНДВИЧИ
/рецептата е адаптирана от Wilton/
За около 20-25 линцера

400 гр.брашно
1 ч.л. канела
60 гр.смлени бадеми/аз направих микс от орехи,лешници и бадеми/
250 гр.краве масло
200 гр.захар
1 яйце
ванилия
сладко
теч.шоколад


В купа смесвам сухите съставки/брашно,смлени ядки и канела/.
В друга купа разбивам яйцето с кравето масло и захарта,докато се получи крем с гладка консистенция.Прибавям ванилията ,след това идва ред на сухите съставки и  замесвам тесто.
Разделям тестото на две равни половини и ги завивам в стреч-фолио.Слагам тестото за около 2 часа в хладилник.
След като тестото е готово се разстила върху набрашнена повърхност и се изрязват формички..От другата половина на тестото се изрязват формички с дупка,които ще са горната част на линцера.
Пека на 200'С в предварително загрята фурна за около 10 минути.Охлаждам ,намазвам с шоколад или сладко и слепям.
Може да се поръсят с пудра захар.


Enjoy!

петък, 18 януари 2013 г.

Коледни къпкейкс "Червено кадифе"

Обект: Къпкейк
Алтернативно име:Fairy cake,Patty cake,Cup cake
Произход:САЩ
Съдържание:Захар,яйца,масло,брашно

За първи път споменато през 1796 година в книгата на Амелия Симонс "American cookery" под името"кейкче,изпечено в малка чашка"/ "a cake to be baked in small cups"/.
Името"къпкейк" се среща през 1828 година в готварската книга на Елиза Лесли "Receipts".
Мисля,че няма човек ,който да не обича  тези малки кейкчета.
Обичам ги във всичките им варианти/с плодове,тирамису,ванилови,шоколадови.../.Подходящи за всякакви поводи,а дори и без повод са ужасно вкусни за похапване с хубаво,ароматно кафенце.
Реших да направя къпкейкс "Червено кадифе".Не,че станаха много "червени"/отдадох го на оцветителя/,но и така си ги хапнахме.Ето ги и тях:










Със същите продукти сглобих и една торта.
Ето и рецептата:

КОЛЕДНИ КЪПКЕЙКС"ЧЕРВЕНО КАДИФЕ"
/за 24 броя къпкейкс/

2-3 с.л. натурално какао
350 гр.брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
125 гр краве масло на стайна температура
250 гр.кафява захар
2 бр.яйца
250 мл.прясно мляко 2% масленост
2 ч.л. ябълков оцет
2 ч.л.ванилов екстрат
червена боя/течна или гелообразна/

Загрввам фурната на 200'С и приготвям хартиените формички във формата за къпкейкс.
В купичка смесвам ваниловия екстрат,какаото и червената боя и разбърквам добре.
В друга купа смесвам сухите съсътавки-брашното и содата.
Разбивам с миксер кравето масло с кафявата захар,докато се получи пухкав крем.Прибавям яйцата и разбивам добре да се смесят с маслената смес.Прибавям какаото с боята и ваниловия екстракт и разбърквам.Прибавям  млякото,а след това и брашното.Накрая прибавям ябълковия оцет.Сипвам сместта във формичките като ги пълня около 3/4.Пека около 18-20 минути.Оставям ги да изстинат.През това време приготвям фростинга/крема,с който ще ги декорирам.

МАСЛЕН КРЕМ С "ФИЛАДЕЛФИЯ"

125 гр.краве масло на стайна температура
2 бр.крема сирене "филаделфия:/около 400гр/
300 гр.пудра захар
1 с.л. прясно мляко
ванилов екстракт

Разбивам всички продукти, докато се получи гладък крем.Пълня в пош с накрайник 1М на WILTON и декорирам.Всякакви допълнителни украси са добре/перлички,захарни цветя,цветна захар/,важното е да са приготвени с много любов за любимите хора или да се споделят с приятели!

Enjoy!



вторник, 15 януари 2013 г.

Gingerbread Cookies

Много обичам аромата на канела,джинджифил и портокал.
Перфектната комбинация за кукиси,още по-перфектната комбинация за Коледаааа...
Всички с нетърпение очакват джинджифиловите кукиси и щом станат готови, като че с
едно щракване на пръсите и изчезват.Ето ги и тях





Рецептата:

ДЖИНДЖИФИЛОВИ КУКИСИ

500гр. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
3 ч.л. канела
2 ч.л. джинджифил
1 ч.л. карамфил
1 ч.л. индийско орехче
200гр.безсолно масло
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. мед
1 яйце

Разтапям маслото и прибавям кафявата захар,меда,солта,яйцето и всички подправки.
Разбърквам добре и оставям на страни да се охлади .
В отделна купа смесвам брашното с бакпулвера и содата.
Прибавям брашняната смес към маслената смес .Замесвам меко тесто,но не трябва да е
ронливо.
Охлаждам за около 3 часа.След това тестото е готово за разстилане.Изрязвам с желаните формички и пека на 200'С  за около 8-10 минути,докато крайчетата на кукисите леко покафенеят..
Охлаждам кукисите и ги декорирам с роял айсинг.Друг вариант е поръсени с пудра захар или слепени с течен шоколад, или сладко.Изборът е твой.




Enjoy!


неделя, 13 януари 2013 г.

Ванилови кукиси

Вече е януари,а още ми е коледно.Като че ли празниците
минаха с шеметна скорост покрай мен и докато се усетя...
вече съм в новата година.
Коледа е моето любимо време през цялата година.
Топлината на дома,аромата на канела,портокал и
ванилия ме кара да вляза в кухнята и да не изляза цял ден
оттам.Обичам да правя сладки неща и да експериментирам,
и ако резултата след това е положителен ,много съм доволна
от себе си.
Тази Коледа реших да се отдам на печенето и декорирането
на кукиси. Моята любима част от целия процес  е деко-
рирането на кукисите.Развихря ли се в кухнята,в главата ми започват
 да се блъскат  хиляди идеи.Ето и няколко от тях:



Рецептата:
ВАНИЛОВИ КУКИСИ

250 гр.безсолно масло
1 1/2 ч.ч.пудра захар
1 яйце
2 1/2-2 3/4 ч.ч.брашно
1ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
ванилова есенция

Разбивам маслото/трябва да е на стайна температура/ заедно с пудрата захар.
В отделен съд счупвам яйцето и го разбивам заедно с ваниловата есенция.
В друг съд смесвам сухите съставки и ги оставям настрани.
Прибавям разбитото  яйце към маслената смес и разбърквам добре.
След това прибавям сухите съставки като замесвам тестото.
Това тесто няма нужда да се охлажда в хладилник.Може да се ползва на момента.
Разстилам тестото и изрязвам фомички по желание.Пека в предварително загрята
фурна на 200'С за около 7-8 минути.
От това тесто излизат средно  около 40 кукиси,но това зависи и от големината на
формичките.



Декорирането на кукисите е с роял айсинг.
Ето и рецептата:

РОЯЛ АЙСИНГ

3 с.л. белтък на прах
450гр. пудра захар
6 с.л. гореща вода

/Тази рецепта е адаптирана от Wilton's Meringue Powder/

Разбивам съставките за около 10-12 минути на бърза скорост,
докато не се образуват връхчета.Айсинга е много гъст.Ако го оставя
на стайна температура непокрит ще се втвърди.За това трябва да покрия
 купата с влажна кърпа.В отделни купички оцветявам айсинга в желания
цвят и добавям малко гореща вода ,за да стане по-рядък.В интернет има доста
информация за консистенцията на роял айсинга и сега аз няма да се спирам на това.
Пълня айсинга в пош със съответния накрайник и декорирам.
Декорираните кукиси трябва да преседят за една нощ,за да изсъхне айсинга.
На другия ден са готови за похапване.

Ние всичко си изядохме!







събота, 12 януари 2013 г.

Първа публикация

Януари, пълен със надежди,
облечен в празнични одежди,
посипи дните ми със блясък,
дай ми добър начален тласък.

Първи месец от годината,
... свенливо кокиче в градината,
свеж и пълен с надежди,
сбъдни желанията ми горещи.

Необременен от грижи черни,
не ме отделяй от приятелите верни,
аз обещавам от своя страна,
ще се старая да съм по-добра.

Подари ми ново начало
и край на настроенирето вяло.
Дано това е моята година,
през която силна да премина.

/един стих на Алиса Севелоу/
 
 
Здравей,читателю на моя блог.Позволих си да започна с това прекрасно стихотворение,
за да си пожелая успех с новия ми блог,а на теб здраве и късмет през новата година.
Надявам се да прекараш приятно на страниците на кулинарния ми блог и да намериш вдъхновение за нови кулинарни предизвикателства.
Enjoy!