четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Хелоуин

This is Halloween, everybody make a scene
Trick or treat till the neighbors gonna die of fright
It's our town, everybody scream
In this town of Halloween!










Миналата година по това време имахме огромното щастие  да бъдем в Ню Йорк за Хелоуин.Това са сниимки от миналогодишнoто ни парти!Беше много фън!Доста веме ни отне приготвянето на лакомствата,но крайния ефект беше супер!







 Spooky Halloween!!!
Enjoy!

неделя, 27 октомври 2013 г.

Торта с есенни листа

Отдавна обещаната торта за моето дете,която се заинатих да направя,че вече ми е неудобно да се оправдавам с липсата на време.Тортата трябва да е с шоколад,шоколад и шоколад!Въпреки,че не съм чак толкова голям фен на шоколада,хапнах си едно парче с такова завидно задоволство,че чак гузната ми  съвест загуби ума и дума и се скри някъде...Появи се чак когато посегнах към второто парче.Тортата е по рецепта на Дейвид Лейбовиц/който много харесвам/ и гарнирана с шоколадов ганаш.Дали да споменавам,че листата бяха най-трудната част?Никога преди това не бях правила шоколадови листа и отделянето на листото от шоколада беше истински тренировъчен лагер за опънати нерви,който издържах с 4+,но мисля,че крайния резултат е задоволителен.



Рецептата:
/за 2 блата с диаметър 15см/

2 яйца
1 1/2ч.ч.брашно
1 1/2ч.ч.захар
1ч.л.сода бикарбонат
1/4ч.л.бакпулвер
113гр.краве масло
1/2ч.ч.силно кафе
1/2ч.ч.прясно мляко

Разбивам маслото,захарта и яйцата до гладка смес.Прибавям на три пъти от кафето,млякото и предварително смесените сухи съставки.В две намаслени тавички изсипвам  сместа и пека на 180'С около 25 минути.Охлаждам блатовете и ги слепвам с крем от 250гр. Филаделфия ,разбита с 150гр пудра захар и 50гр краве масло.

Шоколадов ганаш:

250мл.сметана подсладена Хопла
200гр.черен шоколад/използвах Своге натурален/

Загрявам сметаната на котлона и прибавям начупените парчета шоколад.Отстранявам от огъня и разбърквам,докато шоколада се разтопи напълно.Оставям в хладилник за 30-40 мин ,докато стегне.Измазвам тортата и слагам в хладилник.Приготвям шоколадовите листа.


Разтопявам няколко вида шоколад в микровълновата или на водна баня.Измивам събраните листа и ги подсушавам.С четка намазвам долната част на листото и оставям настрана,за да се втвърди шоколада.След като е готово,отделям внимателно листото от шоколада/трябва бързо да се направи,защото шоколада започва да се топи от топлината на пръстите/.Аранжирам готовите листа върху тортата.







Да ви е сладко!
Enjoy!

събота, 19 октомври 2013 г.

Кекс с ябълки,орехи и карамел

В съботно-неделните дни ме обхваща едно такова мързеливо откъм чистене,пране и гладене настроение.Направо ми се ще да не оправя леглата,да разхвърлям,да чакам да ми сервират закуската,обяда и вечерята,и после някой след мен да събере чиниите и да приведе кухнята в приличен вид.Е, не ми се получава.Днес освен,че се захванах да сготвя сто манджи реших,че трябва и сладичко да има.Мивката преля с тави,тенджерки,чинийки/ама от къде толкова посуда в мойта къща?!/,но шанса ми някой друг да се заеме с тях бе сведен до нулата.Но важното е,че е сготвено и мъжете доволно ще похапнат.Че и десерт ще има.Един кекс,който ми напомня за есен-карамел,ябълки,канела и орехи.Комбинация,която е невероятна,която създава  уют в дома,щом се разнесе аромата на прясно  изпечен кекс.Комбинация,която те кара да се усмихнеш....




Рецепта:

175гр краве масло
175гр захар/аз използвах меласа-нерафинирана/
1 пак.ванилена захар
2бр яйца
1ч.л. канела
4с.л.кисело мляко
225гр брашно
1 бакпулвер
2 ябълки
50гр.орехови ядки

За карамела:

300 гр.захар
80-100 гр.краве масло
250мл.сметана тип "Хопла"


орехи за гарниране на карамела



Загрявам фурната на 160'С и намаслявам кексовата форма.Разбивам маслото,захарта и ванилията до пухкав крем.Прибавям яйцата,канелата,киселото мляко и брашното,смесено с бакпулвера.Нарязвам ябълките на малки квадратчета,нарязвам ореховите ядки и прибавям към сместта.Разбърквам с шпатула,докато се смесят всички продукти.Изсипвам във формичката и пека около 1 час.
Приготвям карамеления сос.Слагам захарта на котлона и бъркам.Захарта става на бучки,а след това започва да се карамелизира.След като придобие карамелен цвят прибавям маслото.Разбърквам добре.След това идва ред на  леко затоплената сметана и бъркам,докато стане гладка смес.След като кекса изстине го поливам с карамела и посипвам орехови ядки.Готов е за хапване.





Ароматите на есента затанцуваха вкъщи.Само трябва да се усмихна!



Enjoy!

четвъртък, 10 октомври 2013 г.

Десерт с тиква


Есента нашари дърветата с най-красивите си краски.Такива невероятни цветове,които сякаш те предизвикват да се усмихваш и да се чувстваш щастлив,че живееш на тази географска ширина,че те има точно в този момент и на това място,и че познаваш октомври.Слънцето все още се показва иззад пухкави облаци и нежно гали с топлите си лъчи и ти навява мисли за отминалото лято,но и за огън в камината,билков чай,канела,портокали и за онези аромати,които всеки сезон носи със себе си.
В сезона на тиквите няма как да не си мислиш за печена тиква.И аз подобнo на Душко Добродушков,вървейки по улиците в главата ми се въртят тикви.Едни такива оранжеви,сладки и ароматни.Ако има нещо,което да обичам много-това е печена тиква/естествено списъка ми съвсем не се изчерпва с това/,но тя е едно на ръка.И все пак исках да направя нещо различно и да изляза от рамките на печената тиква.За това се спрях на този  десерт,който е нещо като  дълго"Ммммммммммм",докато го хапваш.







Продуктите:

За основата:

200гр.брашно
50гр.захар
100гр.кафява захар
100гр.овесени ядки
150гр.краве масло
100гр.орехи
1ч.л. канела

За тиквената плънка:

250гр.сварена тиква
125гр.крема сирене
1 яйце
100гр.захар
1/2ч.л.канела




В купа смесвам всички съставки за основата на десерта.Отделям около 1 ч.ч. от готовата плънка и оставям настрана.Разстилам останалата смес в тавичка и притискам,за да се получи
равна основа.


Смесвам в блендер/може и да се разбият с миксер/ всички съставки за тиквената плънка така,че да се получи хомогенна смес.Разстилам сместта върху  охладената основа и заглаждам.Наръсвам с отделената смес и пека на 180' за около 25 минути.


След като десерта се е охладил,режа на квадрати и сервирам.Мммммм.....



Живота е цветен.Наслаждавай му се във всеки един миг!


Enjoy Life!