четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Енергийни барове с киноа,фъстъчено масло и ядки

"Денят се познава от сутринта".За да сме изпълнени с енергия през целия ден е много важно какъв старт ще дадем на организма си.Тези барове са много подходящи за начало на деня или следобеден снакс.Супер засищащи са,а и имат съставки,полезни за организма.Изцяло моя измишльотина са,но мисля,че се получиха добре.



Продуктите:

1 ч.ч. фини овесени ядки
1 ч.ч. сварена киноа
50гр. изсушени кайсии
50гр. орехи
50гр. кашу
50гр.слънчоглед
50гр.шам фъстък
1ч.л. чия семена
2 с.л. фъстъчено масло
2 с.л. мед


Нарязвам всички сурови ядки  и кайсиите на дребно.В купа смесвам овесените ядки,сварената киноа ,ядките с касиите и семената чия.Разтапям в микровълновата/или на водна баня/ фъстъченото масло и меда.Прибавям към сухата смес и разбърквам много добре,докато стане еднородна.Ако получената смес ви се струва много суха ,прибавете още малко мед или фъстъчено масло.
Застилам тавичка с размери 20/30см. с хартия за печене.Разстилам сместта и заглаждам.Изпичам в загрята фурна на 180'С за около 20минути или докато блата стане със златиста коричка.
Оставям го напълно да изстине.След това  нарязвам на правоъгълници и гарнирам с малко разтопено фъстъчено масло и кокосови стърготини.Нарязаните барове могат да се пакетират поединично във фолио за свежо съхранение.




Enjoy!

сряда, 26 февруари 2014 г.

Здравословна закуска-киноа с манго и малини

След дългото зимно трупане на килограми,идва ред на пролетното"разчистване".Дано раздялата ми с няколкото килограма,грижливо натрупани,да бъде за дълго и безболезнена.Дано не се съберем отново и да запазим чувството си на нетърпимост,няма да ми липсват изобщо....та в този ред на мисли трябва да си измисля по-здравословен режим на хранене.Много съм скарана с диетите.Самата мисъл,че нещо ме ограничава и ми поставя граници,които не трябва да пресичам,не побърква.За това ще си подбирам храните по здравословен критерий,а не "в днешния  план на хранене имам половин краставица с два лимона".Това не го мога.Всъщност,хранейки се здравословно,може да се махнат доста от излишните килограми.А като се включи и малко физическа активност-нещата се получават.Всеки ден,малко по малко,докато намерим хармония със себе си.
Първия старт за деня-ЗАКУСКАТА...Най-важното хранене,което почти винаги пропускам.
Събуждайки се тази сутрин,ентусиазма ми да си направя закуска беше неизпарим.Отне ми около 20-тина минутки,времето в което си пиех сутрешното кафе.
Спрях се на киноа ,манго,малини и орехи/това изрових от хладилника/.

Защо да ядем киноа?
"Свещенната храна на инките","храната на боговете" и "майката на всички зърна" -така са я наричали преди  5000години в  Южна Америка от където и произхожда.
Киноата е богата на аминокиселини,протеини,фосфор,магнезий,желязо,калций.Не съдържа глутен и е прекрасен заместител на ориза,например.С нея могат са се приготвят много ястия,салати и десерти.

Продукти:

200 гр.киноа
300-400мл.вода

плод манго
няколко малини
орехи
мед или кленов сироп

Приготвяне:Първото,което трябва да се направи е киноата да се измие обилно под течаща вода.
Изцеждам я и слагам в съд с вода да заври.Киноата се приготвя сравнително бързо.Между 12-15 минути,или докато набъбне и поеме водата.Оставям настрани ,за да се охлади.
Изсипвам в купичка,прибавям нарязаното манго,малините,орехите и заливам с мед/или кленов сироп/.Това е.Беше вкусно,наистина!


Кзват,че човек се храни и с очите си.За това направете закуската  си цветна,за да е цветен и деня ви.
Enjoy!


събота, 22 февруари 2014 г.

Шоколадови кукиси без брашно

Когато прочета,че някоя любима храна е и полезна,направо си намирам повод за допълнително подхапване.Така е и с шоклада.Той заема едно от първите места в списъка ми"Това го обичАМ-АМ-АМ много".Освен,че целенасочено стимулирам производството на хормоните на щастието,като си организирам хапване по никое време на деня,си  правя профилактика на сърдечно-съдовата система и се боря със свободните радикали ...Супер!За това "ДА" на шоколада!
Ето и нещо шоколадово и хрупкаво...


Продукти:
/адаптирано от bonapetit.com/

450гр.пудра захар
50гр.натурално какао
2 белтъка
1яйце
100 гр.шоколадов чипс или 
нарязан на ситно натурален шоколад
100 гр.смлени орехи


В купа смесвам пудрата захар и какаото,прибавям белтъците и яйцето,и разбърквам добре,докато сместта стане хомогенна.Прибавям шоколадовия чипс и орехите,и разбърквам отново.В тава ,покрита с хартия за печене,слагам по 1 с.л. от сместта,като оставям разстояние между кукисите.Те се разливат доста при печенето,така че е добре да има повече разстояние между тях.
Пека в предварително загрята фурна на 180'С за около 20-25 минути или докато повърхността на кукисите се напука,а краищата се запекат. 



Enjoy!

понеделник, 17 февруари 2014 г.

Супер шоколадови сърца

Love,love,love
There`s nothing you can do that can`t be done
Nothing you can sing that can`t be sung
Nothing you can say but you can learn how to be you in time
It`s easy
All you need is love...
There`s nothing you can know that isn`t known
Nothing you can see that isn`t shown
There`s nowhere you can be that isn`t where you`re meant to be
It`s easy
All you need is love...
All you need is love,all together now
All you need is love,everybody
Love is all you need...

John Lennon






Продукти за тестото:

/рецептата е адаптирана от sweetapolita/

375 гр.брашно
100 гр.какао натурално
250 гр.краве масло/на тайна температура/
200 гр.кристална захар
110 гр.кафява захар
2 яйца малки или 1 голямо
ванилия

В купа пресявам брашното с какаото.Разбивам кравето масло с двата вида захар.Прибавям яйцата едно по едно,след това и брашното с какаото.Омесвам меко тесто,което слагам в хладилника поне за 2 часа.
Следваща стъпка е разточването на тестото върху набрашнена повърхност,изрязването на желаните формички.Изпичам тестото на 180'С за около 15 минути.




ALL you need is LOVE!

Шоколадова къщичка за св.Валентин

Средата на февруари е,а времето е  прекрасно пролетно.Макар,че тази година зимата беше много пестелива откъм сняг и плановете ни за "тази година вече наистина отиваме на планина" се стопиха тотално.Но всъщност е много хубаво посред зима да си облечеш пролетното яке и да излезеш навън само по летни маратонки,например,да си сложиш слънцезащитен крем и да ти се дояде сладолед.Само че чувството,че все още е зима,не си е тръгнало,затръшвайки вратата след себе си.Още ми се правят джинджифилови сладки,къщички и всичко,което  свързвам с аромата на зимата.И за да не прекалявам,реших да направя къщичка,но не джинджифилова,а шоколадова,а поводът беше празника на влюбените.Запретнах ръкави и ето го резултата...




Продукти за тестото:

/рецептата е адаптирана от sweetapolita/

375 гр.брашно
100 гр.какао натурално
250 гр.краве масло/на тайна температура/
200 гр.кристална захар
110 гр.кафява захар
2 яйца малки или 1 голямо
ванилия
/това количество тесто ми стигна за къщичката и
около 20 бисквитки,които ще покажа в следващата публикация/

За глазурата:

500гр.роял айсинг
60мл.вода
безвредни бои

В купа пресявам брашното с какаото.Разбивам кравето масло с двата вида захар.Прибавям яйцата едно по едно,след това и брашното с какаото.Омесвам меко тесто,което слагам в хладилника поне за 2 часа.
Следваща стъпка е разточването на тестото върху набрашнена повърхност,изрязването на желаните формички.Изпичам тестото на 180'С за около 15 минути.


За приготвянето на глазурата,с която слепих и декорирах къщичката,използвах този роял айсинг-

След приготвянето на айсинга  покривам съда  с навлжнена кърпа,защото много бързо се втвърдява.В отделни купи оцветявам  айсинг в желаните цветове
Айсинга трябва да е малко по-рядък,за това добавям по няколко капки вода.Слагам айсинга в пошове с накрайници на Wilton N-2 и N-3.
Айсинга,който е за слепването на къщичката трябва да е по-гъст/като цимент/Декорирането е най-приятната част за мен.Тук нека въображението ви да заработи.


След като съм оцветила стените и покрива на къщичката трябва добре да изсъхнат.Най-добре е слепването на къщичката да стане на следващия ден.За допълнителна декорация може да се използват бонбони,цветна захар,захарни пръчици и т.н.





Enjoy!

понеделник, 10 февруари 2014 г.

Крекери с чиа семена за св.Валентин

Наближава 14 февруари.Повод за празнуване.Повод да се съберем с приятели,повод за усмивки,червени балони,рози,чаша вино.Няма значение дали празнуваме св.Валентин или Трифон зарезан.И двата празника си имат своето значение и всеки сам избира кой празник да празнува.А защо не и двата?
По този повод направих крекерчета,които са идеално допълнение към чаша червено вино.Пасват си идеално.



Продукти:

1 яйце
2 с.л. чиа семена
100гр. брашно пълнозърнесто
100гр.бяло брашно
/или 200гр.бяло брашно/
4-5с.л. пармезан 
1/2ч.л. сол
50гр.краве масло/разтопено/

Всички продукти се смесват и се замесва тесто.Ако тестото е много сухо,добавям 1 с.л.вода.Ако е много мокро- малко брашно.Слагам тестото в хладилник за около 30 минути.Върху набрашнена повърхност разстилам тестото с около 5-7 см дебелина,изрязвам формички и пека във фурна 12-15 минути на 160'С.




Честит празник!Enjoy!

събота, 8 февруари 2014 г.

Американски палачинки

Добро утро!

Как наистина започва едно добро утро?
С чаша ароматно димящо кафе?С усмивка?С целувка?Със закуска в леглото?
Има ли значение как?Важното е да се чувстваш здрав,обичан и изпълнен с надежда,че нещо хубаво ще се случи през деня.Всеки е намерил своята рецепта за "Добро утро" .Моята  е да
поднеса вкусна ,домашно приготвена закуска на любимите хора.Така денят ми наистина ще е добър.



Продукти за палачинките:
/адаптирано от сп.Меню/

За около 13-15 палачинки с
диаметър 8-10 см.

1ч.ч бяло брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
250 мл. прясно мляко
1 с.л.заквасена сметана /аз използвах кисело мляко/
2 с.л. разтопено масло
2 яйца
1 с.л. олио

За ганиране:
течен шоколад,мед,кленов сироп,плодове

Начин на приготвяне:

Брашното  пресявам заедно с бакпулвера и  прибавям към захарта и солта.Разбърквам добре.Разбивам яйцата заедно с млякото,заквасената сметана и маслото.Сухите съставки добавям към яйчната смес и разбивам ,докато се получи гладка смес.Намазвам тиган с незалепващо покритие с олиото.Сипвам по една сладоледена лъжица смес в тигана /използвам сладоледена лъжица,за да станат долу-горе еднакви палачинките/.Щом по повърхността се появят дупчици обръщам палачинката.
Гарнирам според предпочитанията на гладните.




Направено с усмивка!
Enjoy!

вторник, 4 февруари 2014 г.

Пудинг от чия семена

Напоследък много се заговори за "новите" стари суперхрани.Хората в търсене на здравословни варианти за хранене преоткриват храните,които са присъствали в храненето на нашите предшественици.
Става въпрос за семената от чиа.
Теа са били употребявани и като храна,и като лекарство още от древните маи,инки и ацтеки.Наричали са я "храната за бягане".Семената от чия са пълни с витамини,минерали,антиоксиданти,омега 3-масни киселини,фибри и протеини.Помагат за балансирането на кръвната захар и понижаването на холестерола.


Ако разбъркаме лъжица чия в чаша вода и я оставим за около половин час,ще видим,че водата се е превърнала в твърдо желе.Тази желираща реакция се дължи на разтворимите фибри,които се съдържат в чията.Тя има спосбността да абсорбира вода повече от 12 пъти теглото си.
Семената от чия са готови за консумация и могат да се използват като добавка към салати,шейкове,мюсли,кисело мляко,основни храни и др.
Аз я използвах за направата на здравословна закуска,която ще ме зареди с енергия за целия ден.


Като подсладител използвах синьо агаве,но също може да се използва стевия,мед,кленов сироп,кафява захар.Агавето представлява растение,което по външен вид наподобява кактус.Расте в дивата пустош на Централна и Южна Америка,а най-популярната му употреба е за направата на текила.Сладостта на агавето е 1,5 пъти повече от тази на захарта.Разтваря се много лесно и има консистенцията на много течен мед.Няма вкус и аромат.
За направата на пудинга използвах тази лешникова напитка,но също може да се използва и кокосово мляко,бадемово мляко,прясно мляко или вода.
Продукти:
375 мл.мляко/бадмово,кокосово,лешниково.../
3 с.л.чия семена
2-3 с.л.агаве сироп/мед,кленов сироп,каф.захар,стевия.../
плодове за гарниране/боровинки,ягоди,малини,манго.../
сурови ядки/бадем,лешник,орехи..../
подправки/канела,кокосови стърготини.../
Смсвам млякото,чията и подсладителя и разбърквам добре,за да не се образуват бучки.Изсипвам сместта в купички и оставям в хладилника за една нощ.На сутринта закуската е готова.Ганирам с плодовете и ядките,и нека деня да започне!Зареден с енергия,позитивизъм и хубави моменти!


Enjoy your day!






неделя, 2 февруари 2014 г.

Печен нахут с подправки

     В зимните вечери основното занимание на нашето семейство е стоенето пред телевизора,превключвайки каналите/търсейки не знайно какво/ и хрупайки нездравословни храни.По този повод ми дойде на ум да направя нещо полезно за хрупкане с минимум усилия.
Нахутът е добър източник на протеини,витамин Е,цинк и е с много ниско съдържание на мазнини/за разлика с други ядки/.Нахута "съжителства" добре с къри,чесън,ким,прясна мента,риган,розмарин и др.На нашия пазар се срещат два вида нахут-единия в консерва,сварен и готов за употреба и сух,който преди употреба се накисва за около 8-10 часа,след което се сварява за около 30-40 минути.


Продукти:

1 консерва нахут/добре отцеден/
1с.л.зехтин
сол/на вкус/
червен пипер/може и лют/

Изсипвам нахута в тавичка,покрита с хартия за печене.Прибавям зехтина,солта,червения пипер и разбърквам добре.Слагам в загрята фурна на 180"С и пека около 30-40 минути като разбърквам периодично.
Разбира се вариантите за овкусяване са много, въпрос е на предпочитания и въображение.







  Enjoy!