понеделник, 31 март 2014 г.

Класически еклери по рецепта на Пиер Ерме

"Paris is always a good idea!"Audrey Hepburn

Бих казала хапването на еклер е винаги добра идея.Този френски "приятел"за мен е винаги така изкушаващ и го обичам във всичките му варианти-с шоколад,със сметана,приготвен като еклерова торта...Този десерт винаги е бил на почит вкъщи.Помня огромните дози,които мама приготвяше в съботно-неделните дни,а аз нетърпеливо очаквах да направи карамелената глазура,за да топна пръсти в нея и да си подхапна.
Но  днешното главно действащо лице е класическия френски еклер с кадифен ванилов крем и шоколадова глазура.В търсене на френски вариант за рецептата,освен за Пиер Ерме,за кого друг да се сетя?Един еклер - и си в Париж-наистина винаги добра идея...



Продукти за тестото Pate Choux:
/за около 22-24 броя/

125гр./120мл/ пълномаслено мляко
125гр./120мл/вода
115гр.краве масло/безсолно/
1/4ч.л.сол
1/4ч.л.захар
140гр.брашно
5 големи яйца на стайна температура

Продукти за ваниловия крем:

6 жълтъка
500мл.прясно мляко
150гр.захар
1 ванилия
35гр.брашно
60гр.краве масло

Продукти за шоколадовата глазура:

120гр.шоколад
80гр.краве масло
2с.л.вода
2с.л.царевичен сироп/глюкоза/



 Приготвяне на тестото Pate Choux:

1.Предварително застилам 2 големи тави с хартия за печене.
2.Приготвям пош с кръгъл накрайник с диаметър 1-1,5см
3.Загрявам фурната на 220'С
4.Разбивам яйцата.
5.В съд слагам млякото,водата,маслото/нарязано на кубчета/,захарта и солта.Поставям на котлона и разбърквам,докато сместта заври.След като е завряла, прибавям наведнъж брашното и бъркам непрестанно,докато се оформи топка.Намалям котлона и бъркам още 2-3минути.
6.Премествам тестото в купа  и  го разбивам с миксер на бавна скорост,докато тестото леко се охлади.
7.Прибавям яйцата едно по едно,като изчаквам след всяко яйце тестото да  го поеме и добре да се смесят.Тестото все още не е станало гладко и се разделя,но при продължително бъркане става пухкаво и гладко като крем.При проба тестото трябва да пада от гумена шпатола.
8.Прехвърлям все още топлото тесто в поша и шпицовам еклерите с дължина около 8-9см.
9.Слагам във фурната първата тава с еклери и пека около 15 минути,след което намалям температурата на 180'С и пека още около 25 минути или докато станат златисти.Вратата на фурната не се отваря по време на печене,защото еклерите ще спаднат!
10.Другата тава с шприцовани еклери прибирам в хладилника,докато дойде и нейното време за печене.

NB!Първата партида еклери изпекох както е дадено в рецептата,но след като извадих еклерите и те тутакси спаднаха,което ме наведе на мисълта,че нещо не беше ОК.Не бях отваряла фурната,еклерите станаха златисти и все едно готови за изваждане,но се оказаха отвътре сурови в последствие.При втората тава промених тактиката и се получиха добре.Изпекох ги в началото за 15 минути на силна фурна ,след което намалих фурната на 180'С и ги пекох за около 15-20 мнути,след което намалих фурната на 160'С и ги пекох още около 15-20 минути.Еклерите буквално се сушаха във фурната и след като ги извадих  О!ЧУДО! не спаднаха...

Приготвяне на ваниловия крем:

1.В купа разбивам жълтъците със захарта и брашното и прибавям малко от прясното мляко,ако е много гъста сместта.
2.Слагам млякото на котлона да заври.
3.Бавно сипвам млякото в яйчената смес,за да темперирам жълтъците и продължително разбърквам.
4.Връщам сместта на котлона и бъркам постоянно ,за да не загори крема.
5.Щом започне да се сгъстява  го махам от огъня и прибавям маслото и ванилията.
6.Покривам крема с прозрачно фолио,за да не хване кора и охлаждам.

Приготвяне на шоколадвата глазура:

Смесвам всички съставки и ги слагам на водна баня.Разбърквам,докато сместта започне да става топла,но не трябва да завира.Махам от огъня и бъркам,докато шоколада се разтопи и сместта стане гладка.

Сглобяване на еклерите:

Пълня изстиналия ванилов крем в пош с  накрайник за пълнене на еклери и шприцовам крем в единия край на еклера.Потапям в шоколадовата глазура и слагам в чиния.Прибирам еклерите в хладилника за една нощ.



Enjoy!

събота, 22 март 2014 г.

Естонски крингъл с канела и бадеми

Естонски крингъл или естонски празничен хляб носи своето начало отпреди няколко века.Оригиналната рецепта произхожда от Германия.В началото са го наричали естонски сладък хляб /magussai/,заради правоъгълната форма ,в която е  приготвян.През годините формата му се променя и започва да се  приготвя като претцел.
Оттам идва името му kringle/геврек/.Приготвя се за Коледа или Великден.Вариантите за приготвянето му са много -с ядки,шоколад,сладко,крем,стафиди...
Крингъла,който аз приготвих е с канела,бадеми и портокалови кори.Стана страхотно хрупкав отвън и мек отвътре,а канелата и портокала му придадоха невероятен аромат.


Рецепта
/адаптирана от тук/


За тестото:

350гр.брашно
1/2ч.л.сол
175 мл.топло мляко
1 с.л.захар
7гр.суха мая
30гр.разтопено масло
1 жълтък

За плънката:

100 гр.краве масло/разтопено/
5с.л. захар
5с.л. смлени бланширани бадеми
1пак.канела
кората от един портокал



Приготвяне:
В купа изсипвам топлото мляко и към него прибавям маята и захарта,и разбърквам докато маята се разтвори.Прибавям жълтъка и разтопеното масло.
В друг съд пресявам брашното и солта,и правя кладенче,в което слага сместта с маята.Замесвам тестото и го слагам в купа,покрита с фолио или кърпа,за около час на стайна температура,докато удвои обема си.
За плънката-смесвам всички продукти,докато сместта стане еднородна.
След като тестото е удвоило обема си го разточвам върху набрашнена повърхност с размери около 30см на 45см.Разстилам плънката равномерно върху тестото и навивам на руло.



С остър нож разрязвам рулото,като в началото оставям няколко сантиметра неразрязани.Сплитам двете половини като гледам разреза да остане откъм горната страна на плитката.


Навивам на венец и поставям в тава,покрита с хартия за печене.Пека в предварително загрята фурна на 200'С за около 30 минути.При нужда използвам алуминиево фолио,за да не прегори горната част на крингъла.Пека до златисто-кафяво.




Голяма вкуснотия!




Enjoy!






неделя, 16 март 2014 г.

Торта "Опера" с портокали

Отдавна се канех да направя торта "Опера" и най-накрая дойде момента.Спрях се на рецептата на Кристоф Мишалак,на чиито творения искрено се възхищавам и бих казала,че е един от моите фаворити на съвременното pastry art.Неговата "Опера" е с ментов аромат,който аз смених с портокалов.И така-портокали,ефирен маслен крем,чер шоколад и блатове Joconde...Не знам дали любопитството ми за вкусовете на крайния продукт  или предизвикателството да направя тази торта беше по-голямо.И така сутринта запретнах ръкави,изпратих домашните любимци на разходка и пазаруване,приготвих нужните продукти и voila...


Блатове Joconde:
/за 3 блата с диаметър 16см./

Смес А
75гр.яйца /приблизително 2бр/
55гр.пудра захар
15гр.брашно
55гр.бадемово брашно
10гр.олио без аромат

Смес Б
50гр.белтъци /около 2 белтъка/
5гр.захар
1 щ.сол

Приготвяне:
Застилам тава с хартия за печене.Очертавам  три кръга с диаметър 16см.Разбивам смес Б,докато белтъците станат на твърд сняг.Оставям сместта настрани.
За смес А-разбивам яйцата,докато станат на пяна.Прибавям останалите продукти.
В смес А слагам смес Б и с гумена шпатула разбърквам внимателно,докато сместта стане еднородна.
Загрявам фурната на 200'С.Върху очертания на  хартията за печене  кръг изсипвам част от сместта и с шпатула заглаждам.Дори сместта да излезе малко от очертанията,не е страшно,после ще я изрежа.Повтарям и с останалите два блата.Пека блатовете около 5-7 минути.Охлаждам блатовете.
Приговтям ринг за торта.Изрязвам блатовете с диаметър 16см.Разтапям 20гр.шоколад в микровълновата и намазвам един блатовете.Оставям шоколада върху блата да изстине и се втвърди.
Започвам приготвянето на масления крем,портокаловия сироп и шоколадовия ганаш.


Шоколадов ганаш:

200гр.натурален шоколад 74%
200гр./или250мл./течна сметана 33% масленост

Разтапям шоколада в микровълновата.Слагам сметаната на котлона и когато започне да ври я изсипвам при разтопения шоколад.Разбърквам до еднородна смес.Оставям да се охлади,като разбърквам периодично.

Портокалов сироп:

140гр.вода
60гр. захар
кората на един портокал

В съд слагам водата със захарта и портокаловите кори да заври.След като е готов ,слагам настрани да се охлади.С този сироп ще сиропирам блатовете.

Маслен крем:

100гр.захар
4с.л.вода

1яйце
200гр.краве масло
20гр.ликьор/аз използвах цитрусова есенция/

Приготвяне:В съд слагам водата със захрта.Включвам миксера на средна скорост и разбивам яйцето,докато стане на пяна.През това време водата трябва да е започнала да ври/трябва да достигне температура от 118-121'С/.Аз нямах термометър,но след като сиропа започна да ври го изчаках няколко секунди,след което на тънка струя го прибавям към яйцето.Усилвам скоростта на най-висока степен.Сместта започва да има бледо-жълт цвят и да удвоява обема си.Прибавям на няколко пъти кравето /на стайна температура/ масло.Кремът вече започва да става лек и пухкав.Разбивам още няколко минути.Кремът може да се разслои,но при по-продължително разбиване се оправя.



Сглабяне на тортата:

В ринг слагам блата,който намазах с шоколад,като го обръщам с шоколадовата страна надолу.Сиропирам с портокаловия сироп.Слагам маслен крем.Следва блат,сиропирам,прибавям шоколадов ганаш,блат,сироп,маслен крем,шоколадов ганаш и заглаждам./Ако ганаша се е сгъстил много,леко го разтапям и пак изчаквам да поизстине-до гъст крем/.Слагам тортата поне за 1-2 часа в хладилник.Кремовете стягат много бързо.След като е охладена тортата,махам тортения ринг и приготвям глазурата,с която ще залея тортата.

Глазура :

200гр.натурален шоколад
50мл.олио

Разтапям шоколада и прибавям олиото.Разбърквам до еднородна смес.Заливам тортата,като изсипвам глазурата в средата и с минимални движения дооформям глазурата,докато се стече по стените.Ганирам със смлени бадеми и портокалови кори,и прибирам в хладилник.Режа с нагорещен и подсушен нож.





Заключение:
Доста се отдалечих от оригиналния кафеен вкус на тази торта.Портокаловия аромат леко се изгуби в силния аромат на шоколада.Шоколада,който използвах беше 74% и за моя вкус беше малко в повече горчив.Блатовете станаха страхотни.Нямах бадемово брашно,за това в блендера смлях бланширани бадеми.Така в блата имаше и по-едри парченца бадеми,което според мен се получи добре.Масления крем беше с много лека текстура,въздушен и не много сладък,с кадифен цитусов аромат.
Извод:
Следващият път -"Опера " по оригинална рецепта!Шоколада,който ще използвам ще е с 60% какао и ако прибавя още един блат,мисля,че ще е добре.

Bon Apeti!

събота, 8 март 2014 г.

Кокосови къпкейкс за осми март

Честит осми март!
Бъдете нежни, красиви,вдъхновени и прекрасни! 
Бъдете себе си! 
Нека да имате много слънце, усмивки, 
споделени мигове и магия във всеки ваш ден!



Кокосови къпкейкс:
/за 14-16 броя/

125 гр.краве масло
200 гр.захар
2 бр.яйца
250 гр.брашно
1ч.л.бакпулвер
200 мл.кокосово мляко
1 ванилия 
1 ч.л.кокосови стърготини
/Всички продукти трябва да са със стайна температура/


Разбивам маслото със захарта за около 2-3 минути.Прибавям яйцата едно по едно.Прибавям на три пъти брашното,смесено с бакпулвера.На три пъти прибавям и кокосовото мляко.Накрая и кокосовите стърготини.
Разпределям сместта във формички за къпкейкс ,като пълня формичката около 2/3.Пека в загрята фурна на  180'С за около 25 минути.Оставям къпкейкчетата да изстинат и ги украсявам.







И не на последно място-Честит рожден ден на моята половинка!


Честит празник!

неделя, 2 март 2014 г.

Тарталети с маскарпоне,шоколад и шам фъстък

Чудех се какъв десерт да направя за предстоящите ни гости.Исках да е нещо вкусно,нещо което не са хапвали,нещо мммм кадифено-шоколадово и не съвсем.Първоначалния ми замисъл беше съвсем друг,но аз винаги в движение променям нещата и съставките.Все мои измишльотини и експерименти.Някои се получават,други не,но мисля че тарталетите се получиха много добре.Гостите дойдоха,хапнаха имаше "аууу,много хубави" ,тръгнаха си и останаха само снимките от тарталетите.Разбира се не им казах/но сега ще прочетат/,че първия маскарпоне-крем ,след като му прибавих разбитата сметана,се пресече /гадост!!!/,но в крайна сметка от втория опит се получи/без сметана!!!/.Всички бяха щастливо нахранени в края на вечерта,доволни от живота и готови да си полегнат /аз и преди вечерята бях готова да си полегна/.


РЕЦЕПТАТА

Продукти за тестото:
адаптирано от Martha Stewart
/за 6 броя 10 сантиметрови форми за тарталети/

150гр.брашно
2 с.л.натурално какао
1 1/2 с.л.захар
1/2 ч.л.сол
125 гр.караве масло
1 жълтък
2 с.л. ледена вода 

Продукти за крема:

250гр.маскарпоне
2 с.л. мед

Продукти за шоколадовия ганаш:

250 мл.течна сметана/животинска/
200 гр.натурален шоколад

За украса:

ягоди
суров шам фъстък


Приготвяне на тестото:
В купа смесвам брашното,захарта,солта/разбърквам,докато се смесят съставките/.Прибавям студеното краве масло/нарязано на кубчета/ и замесвам тестото.Разбивам жълтъка с водата и ги прибавям към тестото/ако има нужда се добавя още малко вода/.Оформям тестото на 6 топки.Във всяка тарталетена форма разстилам тестото така,че да се получи равномерен слой и да обхване добре формичката.Всяка формичка застилам с хартия за печене и слагам някаква тежест/сложих сух боб/,за да може основата на тарталетата да остане равна. Загрявам фурната на 180'С.Пека тарталетите около 15 минути.Изваждам от фурната,махам "тежестите" и допичам за още 10 минути.След като са готови ги оставям напълно да изстинат.

Приготвяне на крема:
С  телена бъркалка разбърквам добре маскарпонето с меда,докато се получи гладка смес.

Приготвяне на шоколадовия ганаш:
Загрявам сметаната.Махам я от огъня преди да е започнала да бълбука.Прибавям натрошения шоколад и бъркам,докато сместта стане гладка и лъскава.Оставям на студено за около час,като разбърквам периодично,за да не хваща кора.

Сглобяване на тарталетите:

Във всяка тарталетена основа слагам от маскарпонето/около 2 с.л./ и покривам с шоколадовия ганаш/ганаша трябва да е охладен и с консистенцията на средно-гъст крем/.Гарнирам с ягоди и натрошен шам-фъстък.Слагам в хладилника поне за около час два.


 Мнооого вкусни!


Enjoy!