понеделник, 26 май 2014 г.

Ванилови донъти

Много харесахме  печения вариант на любимите донъти.Станаха пухкави и цветни.Аз бях доволна,че не седях край печката,пържейки дузина донъти.


Рецептата:
/за около 24броя/

350гр.брашно
1пак.бакпулвер
1/4 ч.л.сода бикарбонат
3/4ч.л.сол
50гр.разтопено краве масло
50мл.олио
2 яйца
180гр.захар
ванилия
250мл.прясно мляко

За глазурата:

250гр.пудра захар
4с.л.краве масло/разтопено/
ванилия
2-3 с.л.прясно мляко
гел боя различни цветове
захарни пръчици


Приготвяне: В купа смесвам сухите съставки.Намазнявам формичката за донъти.Разбивам маслото,олиото,захарта и ванилията.Прибавям яйцата едно по едно.На два пъти прибавям прясното мляко и сухите съставки,като ги редувам.Изсипвам около 3/4 тесто във всяка формичка.Загрявам фурната на 200'С и пека за около 7-8 минути.Докато се охладят приготвям глазурата.

В съд смесвам всички съставки за глазурата.В зависимост от броя на цветовете,които съм избрала,разделям глазурата в толкова различни съда.Прибавям във всеки съд желания цвят.Преди да потопя донъта в глазурата,я разтапям за няколко секунди в микровълновата и така с всеки цвят.Глазурата бързо стяга и се налага няколко пъти да се разтапя.Поръсвам със захарни пръчици готовите донъти.Сервирам,когато глазурата съвсем изсъхне.



Enjoy!

сряда, 21 май 2014 г.

Чийзкейк мус с ягоди и лайм

Влизаме в сезона на по-леките плодови десерти/слава Богу/ и не можах да се въздържа да не направя любимия на моето семейство чийзкейк в чашка.Само,че този път реших да го направя по-изискан,като наблегнах повече на външния вид.Хем вкусно,хем като entremet.


Рецептата:

За основата-
1пак.бисквити пълнозърнести
/използвах бисквити Ревю/
3 с.л.краве масло

За чийзкейк муса-
1оп.крема сирене Филаделфия
250 мл.течна сметана
150 гр.пудра захар
кората на един лайм

За украсата-
ягоди около 400гр
листа мента
1 пак.желатин

4 ринга за торта с диаметър 9см

Приготвяне:
Натрошавам бисквитите до трохи,разтапям маслото и го прибавям към тях.Разбърквам добре и поставям в ринговете пласт от бисквитената смес и подравнявам.Разрязвам ягоди/долу-горе с еднакъв размер/на две и ги нареждам по стената на ринга .
Приготвям муса като разбивам течната сметана с половината пудра захар докато се сгъсти.В отделен съд разбивам и крема сиренето с останалата захар.Смесвам сметаната и крема сиренето,прибавям настърганата кора от лаим и с шпатула разбърквам до еднородна смес.Слагам от сместта в ринговете,като внимавам да не разместя ягодите и заглаждам.
За приготвянето на ягодовото желе в блендер пасирам останалите ягоди с малко пудра захар.Разтварям пакетче желатин в студена вода и след като набъбне го слагам в микровълновата за около10 секунди,докато се разтопи,но да не завира!Изсипвам желатина в ягодовото пюре и бъркам.Заливам муса с желето и изрявнявам леко.Слагам в хладилника да стегне.След като е готов чийзкейка,изваждам внимателно ринговете и декорирам с листата мента.
И имам един прекрасен летен десерт.


Enjoy!



четвъртък, 8 май 2014 г.

Лимонов крем /Lemon curd/

Лек и ефирен крем със свеж аромат на лимон,който се приготвя за нула време и е  наистина превъзходен-да,това е Lemon curd.Разбира се може да се приготви и с портокали ,малини,дюли и др.,но аз се спрях на класиката в жанра.Използва се за пълнежи на пайове,теста,сладки,торти,къпкейкс,палачинки или просто гарниран с плодове.



Продукти:
/адаптирано от Joy of baking/

3 бр.яйца
150 гр.захар
50-80 мл.прясно изцеден сок от лимон
60 гр.краве масло
лимоновата кора на един лимон
ванилия

      Аз прибавих хрупкаво мюсли и ягоди.

Приготвяне:В съд слагам първите три съставки и разбърквам.Поставям съда на котлон и бъркам непрекъснато /около 10 минути/,докато не започне сместта да се сгъстява.След като се сгъсти,махам от огъня,прибавям ванилията,лимоновата кора и кравето масло,и оставям да се охлади.Прибирам крема в хладилник в добре затворен съд.Може да се използва до седмица.






 Enjoy!

вторник, 6 май 2014 г.

Торта "Дъга"

Приказка за дъгата

Преди много години цветовете на този свят започнали да спорят.Всеки твърдял за себе си,че е  най-добрият,най-важният,най-необходимият,най-обичаният!

ПУРПУРНИЯ се надигнал и казал гордо:
Аз съм цвета на водачите и силата.Царе и главатари са избирали винаги моя цвят,защото е символ на авторитет и мъдрост.Никой не може да се съмнява в мен!

СИНИЯТ казал:
Но виж небето и морето!Аз съм във водата,която е основата на целия живот и от дълбините на морето стигам чак до облаците.Небето дава простор,свобода и безкрайност!Без моята свобода шяхте да сте едно нищо.

ЗЕЛЕНИЯТ казал:
Разбира се,че съм най-важният!Аз съм символ на живот и надежда.Аз съм избран за тревата,листата и цветята.Без мен ще умрат всички животни.Пощледнете природата около вас и ще видите,че аз съм в средата!

ЖЪЛТИЯТ казал:
Вие всички сте толкова сериозни!Аз нося смях,веселие и топлина по света.Слънцето е жълто,Луната е жълта,зведите са жълти...Един слънчоглед кара света да се смее.Без мен нямаше да има смях!

Тогава ОРАНЖЕВИЯТ започнал да се хвали:
Аз съм цвета на здравето и обновлението.По-рядко се показвам,но съм ценен,защото служа за потребностите на човешкия живот.Аз пренасям най-важните витамини.Помислете за морковите,тиквите,мангото и папаята.Не съм винаги на хоризонта,но когато оцветявам небето на изгрев и залез,красотата ми е толкова впечетляваща,че никой не си губи времето в мисли за вас!

ЧЕРВЕНИЯТ не можел да издържи повече и извикал:
Аз съм вашия владетел!Аз съм кръвта-кръвта на живота!Аз съм цвета на опасността и смелостта.Готов съм да воювам за нещо.Паля огън в кръвта.Без мен земята би била пуста като луната.Аз съм цвета на страстта и любовта,на червените рози и мака.

В цялата олелия се чул гласът на ДЪЖДА:
Вие,глупави цветове,се карате един с друг!Не знаете ли,че всеки един от вас е създаден с определена цел,единствен и особен?Отсега нататък,когато вали,всеки един от вас ще се извие по небето,за да напомня за това,че вие можете да живеете заедно в мир.Дъгата е знак на надеждата на утрото.Така,винаги когато един хубав дъжд измива света и се появи дъга на небето,ще се сещам за това,че между нас цари уважение.



Продукти за блатовете:
/за 6 блата с диаметър 18см./

250 гр.краве масло
480 гр.захар
5 белтъка
1 ванилия
380 гр.брашно
1/2 ч.л.сол
1 бакпулвер/10гр./
360 мл.прясно мляко

гелова боя -червено,оранжево,жълто,зелено,синьо и лилаво

Смесвам сухите съставки/брашно,сол,бакпулвер,ванилия/.С миксер разбивам кравето масло със захарта до гъст крем.Прибавям белтъците един по един,като след всеки разбивам.Прибавям млякото и брашното на 2 пъти.Намаслявам и набрашнявам 6 тавички с еднакъв диаметър/аз използвах алуминиеви такива за еднократна употреба/.Разделям готовата смес в 6 купи,като претеглям сместта във всяка купа.При мен за всеки блат се падна по около 250гр.смес.Във всяка купа слагам от желания цвят и разбърквам много добре,за да се разнесе цвета равномерно.Какъвто цвят получим ,след печенето ще е същия.За по-наситени цветове слагам повече боя.Изсипвам готовата смес във формичките за печене и ги пека в предварително загрята фурна за около 15-18 минути.При мен печенето беше на два пъти/по три блата наведнъж/.След като са готови блатовете ги оставям да се охладят на стайна температура.

Кокосов крем

250 мл.течна животинска сметана
400 гр.заквасена сметана
150 гр.захар
1 желатин
1с.л.кокосови стърготини

С миксер разбивам течната сметана,докато стане на пухкав крем.Прибавям заквасената сметана със захарта и кокосовите стърготини и разбърквам.Слагам желатина във вода ,докато набъбне,след което го разтапям в микровълновата за около 40 секунди,като внимавам  да не завира.Прибавям желатина към сметановата смес,разбърквам и оставям в хладилника да стегне.

Сглобяване на тортата:
В тортен ринг подреждам блатовете,като започвам от лилавия,прибавям крем,заглаждам и така докато свършат блатовете.Прибирам в хладилник да стегне.През това време разбивам 250 мл.течна животинска сметана със 150 гр.захар до гъст крем,който ще ни е за измазване на тортата отвън.Декорирам по желание.





Нека всеки да намери дъгата в душата си и цветовете винаги да живеят в хармония един с друг ,за да намираме смисъл в малките неща,които могат да ни накарат да се усмихнем и да ни направят щастливи!
Весел  дъждовен ден!