петък, 20 февруари 2015 г.

Кокосов пудинг с чиа и желе от розов грейпфрут

Много обичам десерти и храни изобщо,които знам,че са супер полезни.От една страна хапвайки такива десерти гузната ми съвест съвсем не е гузна,а и знаейки,че правя нещо полезно за себе си,ме кара да прекалявам с него.Този десерт попада точно в тази група-полезен е,вкусен е и вече свърши ;)
Остана само вкуса на плътен и сладък кокос,и контрастиращия на него грейпфрут,но в съчетание чудесно се допълват.
Рецептата е много лесна,а грейпфрута може да се замени с портокал,манго,ягоди,малини или киви,както и вместо кокосово мляко може да се използва нискомаслено прясно  или ядково мляко.





Продукти за пудинга:
/адапт.от savor the day/

400мл.кокосово мляко
50гр.чиа семена
2-3с.л. мед/или агаве/

Продукти за желето:
250мл.прясно изцеден сок от грейпфрут
2-3с.л. мед/или захар/
1пак.желе за торта на dr.Oetker /tortenguss rot/

В съд смесвам кокосовото мляко,семената чиа и меда.Разбърквам и разпределям в купички или чашки.Слагам в хладилника да стегне.

Желето от грейпфрут приготвям по оказания начин на опаковката.В съд изспивам желето на прах,прибавям 250мл.сок и 2-3 с.л.мед/захар/.Разбърквам добре и слагам на котлона,като бъркам постоянно/за да не се получат бучки/,докато желето започне да се сгъстява.Махам от котлона и оставям да се охлади.
През това време пудинга вече трябва да се е стегнал и във всяка чашка изсипвам от желето.Прибирам отново в хладилника за около 2-3 часа.Декорирам с листенце мента и сервирам.
Бон апети!




Enjoy!

неделя, 15 февруари 2015 г.

Шоколадово брауни с уиски и белтъчена глазура

Честит Празник на влюбените,честит Трифон Зарезан и честито,че ретроградния Меркурий си отиде/най-накрая!!!/.Тази година нашия св.Валентин и св.Трифон се състояха по пижами пред телевизора,дъвчейки сандвичи с айрян и пуканки!Спокойствие и НищоНеПравене!Все пак ентусиазма се завърна за малко-колкото за едно брауни,набързо приготвено и изядено.Реших да го направя във формички за тарталети,та всеки да си знае дозата.И нали  все пак трябваше да има и нещо алкохолно/за блясък в очите/ му прибавих и малко уиски.
Наздраве!




Продукти за тестото:
/адапт.от Дона Хей/

200гр.натурален шоколад
250гр.краве масло
150гр захар
150гр.кафява захар
4 бр.яйца
200гр.брашно
2с.л.натурално какао
2с.л.уиски

Приготвяне на браунито:

В съд слагам начупения на кубчета шоколад и маслото.Слагам на котлона на слаба степен и периодично разбърквам,докато стане гладка смес.След като е готова оставям настрани,докато се охлади напълно.
В купа слагам двата вида захар,яйцата,брашното,какаото и уискито.Разбърквам с шпатула.Прибавям охладения шоколад и пак разбърквам до еднородна смес.Изсипвам тестото в предварително намаслени формички или в тава.
Загрявам фурната на 160'С и пека за около 25-30 минути.

Продукти за белтъчената глазура:

3 белтъка
100гр.захар
1ч.л.царевично нишесте
1ч.л.ябълков оцет
2ч.л.уиски

Приготвяне:В купа разбивам с миксер белтъците за около 3-4минути.Прибавям захарта и продължавам да разбивам до лъскав крем.Прибавям нишестето,оцета и уискито,и разбивам за още 3-4 минути.
Намазвам изстиналото брауни с глазурата и с помощта на готварска горелка леко я препичам.Ако нямате горелка,запечете за кратко във фурната.





Enjoy!

събота, 7 февруари 2015 г.

Бисквити с банан и овесени ядки

Добре дошъл на месеца на любовта и виното!
И сега вместо да сервирам виртуално по чаша вино с щипка любов,ви предлагам една неустоима двойка- чаша топло мляко,придружено с идеалната му половинка Нейно Величество Бисквитката!
Любов от пръв поглед!
Любов,която никога не остарява,сервира се по всяко време на денонощието,лекува болно гърло,депресия и мускулна треска.Ако нямате оплаквания се приема превантивно три пъти дневно на гладен стомах.
Това е рецептата за щастие и действа безотказно,защото:
1.Всеки ♥  мляко.
2.Всеки ♥ бисквитки.
3.Изпробвано е.



Rp/
/за около 25 броя/

150гр.бяло брашно
75гр.пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л.сода бикарбонат
щипка сол
190гр.кафява захар
180гр.краве масло
1 яйце
1 банан
1 ванилия
150гр.фини овесени ядки

Приготвяне:
В купа смесвам първите четири съставки,разбърквам и оставям настрани.
В съд разбивам с миксер/за около 5 минути/ кравето масло заедно със захарта.Прибавям яйцето и ванилията.Намачквам банана и го прибавям към маслената смес.След като всичко се е смесило добре,прибавям брашняната смес и овесените ядки.Разбърквам добре.С лъжица за сладолед слагам от сместта в тава,застлана с хартия за печене,като оставям разстояние между бисквитките.Поръсвам ги с малко овесени ядки.Пека в предварително загрята фурна  на 180'С за около 10-12 минути.



Enjoy