Надявам се да ви е заварила с грейнали лица,топлота и доброта в душите.
Коледа е времето на радост,усмивки и веселие,
за мигове на сбъднати мечти.
Пожелавам ви късметът да не ви изневерява,
здравето да не ви напуска,
надеждата да ви вдъхновява,
вярата да ви окрилява,
шастието да ви сплотява.
В домовете ви да цари хармония,
в душите спокойствие,
а в дните благоденствие!♥
Тесто за къщичката и бисквитките:
850гр.брашно
1 ч.л.сода бикарбонат
1 ч.л.джинджифил на прах
1 ч.л. канела
280гр.краве масло
2 яйца
250 гр кафява захар
350гр.мед
1 ванилия
В купа смесвам всички сухи съставки/първите четири/.Разбивам кравето масло със захарта.Прибавям яйцата,меда,ванилията и сместта със сухите съставки.Замесвам меко тесто.Ако тестото лепне прибавям още брашно.Увивам тестото във фолио за свежо съхранение и прибирам в хладилника за 2 часа.
След като се е охладило,разделям тестото на две и го разточвам.Изрязвам стените и покрива на къщичката,като ползвам шаблон или формичка за къщичка.От другата половина тесто изрязвам различни формички.Нареждам изрязаните форми във тава,покрита с хартия за печене и ги прибирам отново в хладилника за около20 минути.През това време загрявам фурната на 180'С.Пека около 12-15 минути или докато крайчетата на бисквитките започнат да покафеняват.Охлаждам бисквитките и ги украсявам с белтъчена глазура.
500гр.пудра захар
40гр.белтъци на прах/ползвах на Wilton -Meringue Powder/
1 ч.л.лимонов сок
безвредни бои
+лимон за намазване на съда в който ще разбивам белтъчената
глазура
В купа,която предварително съм намазала с лимонов сок смесвам всички съставки и разбивам на бавна степен около 5-10 минути.Глазурата е много гъста-като цимент.С тази консистенция трябва да е,когато слепям стените на къщичката.Когато не работя с глазурата ,покривам съда с мокра кърпа или фолио за свежо съхранение,защото много бързо се втвърдява.
За украсяването на бисквитките и къщичката:
В отделни купички сипвам от белтъчената глазура и я оцветявам в желания цвят.Прибавям малко вода,за да не е толкова гъста,но внимавайте и да не я направите и много рядка!Използвам 10 секундното правило,за да уцеля точната консистенция на глазурата /правя черта с нож в глазурата и броя до 10.На 10-та секунда чертата трябва да е изчезнала.Ако не е-добавям още вода.Ако изчезне много бързо-прибавям още глазура/.
Слагам в пош с накрайник на Wilton N-2 или 3 или в по-плътно найлоново пликче/примерно за садвичи/ и изрязвам съвсем лекичко единия ъгъл,така че да получа малък отвор.Декорирам.
Глазурата съхне няколко часа.
EnjoY!
Ех, че красота! Сътворила си един малък и вълшебен свят! Всичко ми харесва много, но бисквитеното момиченце е толкова симпатично... :)
ОтговорИзтриванеСветли празници, Деси, с най-добри пожелания и много усмивки! :)
Коледна приказка! Разкошно е! Толкова старание, желание и време излъчват снимките ти!
ОтговорИзтриванеПожелавам на теб и цялото ти семейство много здраве, щастие и любов!
Поздрави!
Благодаря,момичета за хубавите пожелания!Да ви се връщат стократно!Светли празници!
ОтговорИзтриване