понеделник, 31 март 2014 г.

Класически еклери по рецепта на Пиер Ерме

"Paris is always a good idea!"Audrey Hepburn

Бих казала хапването на еклер е винаги добра идея.Този френски "приятел"за мен е винаги така изкушаващ и го обичам във всичките му варианти-с шоколад,със сметана,приготвен като еклерова торта...Този десерт винаги е бил на почит вкъщи.Помня огромните дози,които мама приготвяше в съботно-неделните дни,а аз нетърпеливо очаквах да направи карамелената глазура,за да топна пръсти в нея и да си подхапна.
Но  днешното главно действащо лице е класическия френски еклер с кадифен ванилов крем и шоколадова глазура.В търсене на френски вариант за рецептата,освен за Пиер Ерме,за кого друг да се сетя?Един еклер - и си в Париж-наистина винаги добра идея...



Продукти за тестото Pate Choux:
/за около 22-24 броя/

125гр./120мл/ пълномаслено мляко
125гр./120мл/вода
115гр.краве масло/безсолно/
1/4ч.л.сол
1/4ч.л.захар
140гр.брашно
5 големи яйца на стайна температура

Продукти за ваниловия крем:

6 жълтъка
500мл.прясно мляко
150гр.захар
1 ванилия
35гр.брашно
60гр.краве масло

Продукти за шоколадовата глазура:

120гр.шоколад
80гр.краве масло
2с.л.вода
2с.л.царевичен сироп/глюкоза/



 Приготвяне на тестото Pate Choux:

1.Предварително застилам 2 големи тави с хартия за печене.
2.Приготвям пош с кръгъл накрайник с диаметър 1-1,5см
3.Загрявам фурната на 220'С
4.Разбивам яйцата.
5.В съд слагам млякото,водата,маслото/нарязано на кубчета/,захарта и солта.Поставям на котлона и разбърквам,докато сместта заври.След като е завряла, прибавям наведнъж брашното и бъркам непрестанно,докато се оформи топка.Намалям котлона и бъркам още 2-3минути.
6.Премествам тестото в купа  и  го разбивам с миксер на бавна скорост,докато тестото леко се охлади.
7.Прибавям яйцата едно по едно,като изчаквам след всяко яйце тестото да  го поеме и добре да се смесят.Тестото все още не е станало гладко и се разделя,но при продължително бъркане става пухкаво и гладко като крем.При проба тестото трябва да пада от гумена шпатола.
8.Прехвърлям все още топлото тесто в поша и шпицовам еклерите с дължина около 8-9см.
9.Слагам във фурната първата тава с еклери и пека около 15 минути,след което намалям температурата на 180'С и пека още около 25 минути или докато станат златисти.Вратата на фурната не се отваря по време на печене,защото еклерите ще спаднат!
10.Другата тава с шприцовани еклери прибирам в хладилника,докато дойде и нейното време за печене.

NB!Първата партида еклери изпекох както е дадено в рецептата,но след като извадих еклерите и те тутакси спаднаха,което ме наведе на мисълта,че нещо не беше ОК.Не бях отваряла фурната,еклерите станаха златисти и все едно готови за изваждане,но се оказаха отвътре сурови в последствие.При втората тава промених тактиката и се получиха добре.Изпекох ги в началото за 15 минути на силна фурна ,след което намалих фурната на 180'С и ги пекох за около 15-20 мнути,след което намалих фурната на 160'С и ги пекох още около 15-20 минути.Еклерите буквално се сушаха във фурната и след като ги извадих  О!ЧУДО! не спаднаха...

Приготвяне на ваниловия крем:

1.В купа разбивам жълтъците със захарта и брашното и прибавям малко от прясното мляко,ако е много гъста сместта.
2.Слагам млякото на котлона да заври.
3.Бавно сипвам млякото в яйчената смес,за да темперирам жълтъците и продължително разбърквам.
4.Връщам сместта на котлона и бъркам постоянно ,за да не загори крема.
5.Щом започне да се сгъстява  го махам от огъня и прибавям маслото и ванилията.
6.Покривам крема с прозрачно фолио,за да не хване кора и охлаждам.

Приготвяне на шоколадвата глазура:

Смесвам всички съставки и ги слагам на водна баня.Разбърквам,докато сместта започне да става топла,но не трябва да завира.Махам от огъня и бъркам,докато шоколада се разтопи и сместта стане гладка.

Сглобяване на еклерите:

Пълня изстиналия ванилов крем в пош с  накрайник за пълнене на еклери и шприцовам крем в единия край на еклера.Потапям в шоколадовата глазура и слагам в чиния.Прибирам еклерите в хладилника за една нощ.



Enjoy!

3 коментара:

  1. Обичам еклери, особено домашни, прекрасни са, даже много! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат много вкусни!
    Поздрави и слънчев април!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Ви,мили дами!Слънчев и усмихнат април и на вас!

    ОтговорИзтриване