неделя, 2 март 2014 г.

Тарталети с маскарпоне,шоколад и шам фъстък

Чудех се какъв десерт да направя за предстоящите ни гости.Исках да е нещо вкусно,нещо което не са хапвали,нещо мммм кадифено-шоколадово и не съвсем.Първоначалния ми замисъл беше съвсем друг,но аз винаги в движение променям нещата и съставките.Все мои измишльотини и експерименти.Някои се получават,други не,но мисля че тарталетите се получиха много добре.Гостите дойдоха,хапнаха имаше "аууу,много хубави" ,тръгнаха си и останаха само снимките от тарталетите.Разбира се не им казах/но сега ще прочетат/,че първия маскарпоне-крем ,след като му прибавих разбитата сметана,се пресече /гадост!!!/,но в крайна сметка от втория опит се получи/без сметана!!!/.Всички бяха щастливо нахранени в края на вечерта,доволни от живота и готови да си полегнат /аз и преди вечерята бях готова да си полегна/.


РЕЦЕПТАТА

Продукти за тестото:
адаптирано от Martha Stewart
/за 6 броя 10 сантиметрови форми за тарталети/

150гр.брашно
2 с.л.натурално какао
1 1/2 с.л.захар
1/2 ч.л.сол
125 гр.караве масло
1 жълтък
2 с.л. ледена вода 

Продукти за крема:

250гр.маскарпоне
2 с.л. мед

Продукти за шоколадовия ганаш:

250 мл.течна сметана/животинска/
200 гр.натурален шоколад

За украса:

ягоди
суров шам фъстък


Приготвяне на тестото:
В купа смесвам брашното,захарта,солта/разбърквам,докато се смесят съставките/.Прибавям студеното краве масло/нарязано на кубчета/ и замесвам тестото.Разбивам жълтъка с водата и ги прибавям към тестото/ако има нужда се добавя още малко вода/.Оформям тестото на 6 топки.Във всяка тарталетена форма разстилам тестото така,че да се получи равномерен слой и да обхване добре формичката.Всяка формичка застилам с хартия за печене и слагам някаква тежест/сложих сух боб/,за да може основата на тарталетата да остане равна. Загрявам фурната на 180'С.Пека тарталетите около 15 минути.Изваждам от фурната,махам "тежестите" и допичам за още 10 минути.След като са готови ги оставям напълно да изстинат.

Приготвяне на крема:
С  телена бъркалка разбърквам добре маскарпонето с меда,докато се получи гладка смес.

Приготвяне на шоколадовия ганаш:
Загрявам сметаната.Махам я от огъня преди да е започнала да бълбука.Прибавям натрошения шоколад и бъркам,докато сместта стане гладка и лъскава.Оставям на студено за около час,като разбърквам периодично,за да не хваща кора.

Сглобяване на тарталетите:

Във всяка тарталетена основа слагам от маскарпонето/около 2 с.л./ и покривам с шоколадовия ганаш/ганаша трябва да е охладен и с консистенцията на средно-гъст крем/.Гарнирам с ягоди и натрошен шам-фъстък.Слагам в хладилника поне за около час два.


 Мнооого вкусни!


Enjoy!

8 коментара:

  1. Изглеждат чудесно, а по съставките просто знам, че са много вкусни! Поздрави и не спирай с експериментите:))

    ОтговорИзтриване
  2. I az kato gostite shte kaja Ayyyy....straxotno izglejdat i vkysni naviarno!

    ОтговорИзтриване
  3. Майстор си, Деси!!! Чудесни са!

    ОтговорИзтриване
  4. чудесни са... както и блога... вече е един от любимите ми...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Анатолий!Радвам се,че ти харесва!

      Изтриване