понеделник, 26 януари 2015 г.

Pot de creme с черен шоколад и лешници

За любителите на шоколада мога да кажа само:"ТозиКремЕТоталноПристрастяващ!"

"По дю креме" е страхотен френски десерт,който носи своето начало от средата на 17 век.Буквално преведен звучи като"крем в гърненце".Състои се от сметана,мляко,жълтъци и захар.Приготвя се като се пече във фурната на слаб огън или по-лесния вариант е след смесване на необходимите продукти да се прибере в хладилник за около 4-6 часа.Вариантите за приготвянето на това кадифено вълшебство се простират от нежния аромат на ванилия,карамел,коняк и т.н. та чак до изпълващия сетивата шоколад.
Този крем влиза в топ 10 класацията ми за най-най-любими десерти!
Отдавна му се канех да го направя и определено само мога да съжелявам,че не го направих по-рано.Рецептата е от книгата на Шайна Олмънсън "50 десерта в бурканче" и я споделям с вас,и ви черпя виртуално с шоколадова любов,поднесена в чашка. :)





За 6 порции:

100 гр.натурален шоколад
500 мл.течна сметана/около 30% масленост/
125 мл.прясно мляко
4 жълтъка
1 яйце
50 гр.захар
2 ч.л.лешников ликьор

За украса:

200 мл.течна сметана
2 с.л.пудра захар
1/4 ч.ч.изпечени лешници
настърган шоколад

1.Начупвам шоколада и го слагам да се разтопи на водна баня.След като е готов го оставям да се охлади на стайна температура.
2.В съд смесвам сметаната и прясното мляко и го слагам на котлона.Когато сместта започне да ври,махам от огъня.
3.В купа разбивам жълтъците и яйцето заедно със захарта и ликьора/аз нямах такъв ликьор и за това прибавих ванилия/.Бавно изсипвам сметановата смес в яйчната смес,за да може жълтъците да се темперират,като бъркам постоянно.След като прибавя цялата сметана прибавям и разтопения шоколад.Бъркам,докато сместта стане еднородна.
4.В шест огнеупорни чашки разпределям сместта по равно.Нареждам ги в тава,която пълня с гореща вода.Водата трябва да е наполовина на нивото на чашите.
5.В предварително загрята фурна на 160'С пека крема за около 30-35 минути или докато по краищата крема изглежда готов,а центъра е леко течен.
6.Охлаждам няколко часа на стайна температура,след което прибирам крема за една нощ в хладилника.Преди сервиране го украсявам с разбитата сметана,лешниците и настъргания шоколад.





Love, xoxo

6 коментара:

  1. Много хубаво кремче. Интересна книга, ще я потърся. А снимките са толкова изкушаващи, че бих си хапнала сега, на момента една такава чашка.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Габи!Прегръдки и слънчева седмица!

      Изтриване
  2. Това със сигурност ще ни подслади за някой празник, страхотно изглежда, звучи, крещи направо...
    Деси, прекрасно кремче си приготвила и поднесла, моите поздравления! :)
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Гери!Хубава седмица и на теб!Прегръдки!

      Изтриване
  3. Заинтригува ме с това шоколадово вълше
    бство! Прекрасен десерт! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина стана много вкусен този крем.Благодаря ти,че намина.Хубав ден и сърдечни поздрави!

      Изтриване