вторник, 24 юни 2014 г.

Бисквитки с фъстъчен чипс

Тази сутрин ентусиазма ми направо преля...Да стана,да си направя кафе и да ми се доправят някакви бисквитки.Това не е много нормално поведение като за 6:30 сутринта,но...дадох криле на ентусиазма си,запретнах ръкави и ей ме на...вадя от фурната страхотни,вкусни и неустоими бисквитки с аромат на фъстъци,добра компания за кафето ми.



Продукти :
/за около 20 бисквитки/

170гр.краве масло
150 гр.кафява захар
1 яйце
1 ванилия
260гр.брашно
1ч.л.сода бикарбонат
2с.л.фъстъчено масло
100гр.фъстъчен чипс
50гр.печени белени фъстъци



В купа разбивам маслото и захарта.Прибавям яйцето и ванилията.Смесвам предварително брашното със содата бикарбонат.Прибавям го към маслената смес и разбърквам добре.Накрая идва ред на фъстъците и фъстъчния чипс.Размесвам.Прибирам в хладилник за 1 час.
В тава,застлана с хартия за печене,с  лъжица за сладолед оформям бисквитките.Пека в предварително загрята фурна за около10-12 минути на 160-170'С.





Enjoy!

събота, 21 юни 2014 г.

Ангелски кекс с малини и шоколад

Обратно на Дяволската торта,Ангелския кекс е лек,въздушен и ниско калоричен десерт,който няма как да подмина.Рецептата за "Сребърен кекс" или "Храна на ангелите" води своето начало в далечната 1871г.,отпечатана в готварска  книга като"икономичен и скромен кекс".Днес скромността му си е тръгнала безвъзвратно и се е превърнал в десерт,който те предизвиква да експериментираш с нови вкусове и комбинации.А те са безкрайно много...колкото безкрайно е въображението.Моя прочит за Ангелския кекс е в комбинация с течен шоколад, малини и белтъчена глазура.Ммммм,вкусно!




Продукти за кекса:
/адапт.от Taste.com/

6 белтъка
3/4 ч.л.крем тартар
1/4 ч.л.сол
1 ванилия
220 гр.захар
100 гр.брашно
1 с.л. царевично нишесте

Продукти за белтъчената глазура:

3 белтъка
130гр.захар
1/2 ч.л. крем тартар
1 ванилия

малини,течен шоколад





Разбивам белтъците/които са стояли поне 30 минути на стайна температура/ заедно с крем тартара и солта до оформянето на меки връхчета.Прибавям на три пъти захарта и ванилията.Разбивам,докато сместта стане гладка и лъскава.Прибавям брашното и нишестето'и с  шпатула разбърквам.Изсипвам в намаслена и набрашнена кексова формичка и пека в предварително загрята фурна около 40 минути на 180'С.След като е готов кекса го изчаквам да изстине много добре


Приготвяне на белтъчената глазура:
Разбивам белтъците с крем тартар и щипка сол докато сместта започне да се сгъстява.Прибавям захарта и ванилията.Разбивам докато започнaт да се образуват меки връхчета..Разрязвам хоризонтално на две кекса,намазвам блата с течен шоколад,нареждам малините,прибавям малко белтъчена глазура и след това слагам горния разрязан блат на кекса.Измазвам целия кекс със белтъчената глазура,гарнирам с малини и прясна мента.Прибирам в хладилника малко да стегне.






Enjoy! ;)

понеделник, 16 юни 2014 г.

Нутела чийзкейк

 Е няма такава любов като любовта към Нутела!Веднъж опиташ ли я,разбираш,че това е твоята"идеална половинка" към която оставаш пристрастен до края.Освен солидно намазана върху палачинки,филийки, гофрети или да копая в бурканчето с лъжица,май под никаква друга форма не съм я хапвала.За това реших да направя един много лесен десерт-Нутела чийзкейк.Не бях сигурна за крайния резултат,имайки впредвид ,че кремата сирене ще придаде по солен вкус на шоколада,но в крайна сметка се получи пристрастяващо добра комбинация.Въпреки критичните погледи вкъщи и изказвания от сорта на -"Само разваляш шоколада" или "Това ще отиде на кино/?!/" в крайна сметка всичко се "омете" със"скоростта на светлината",а аз победоносно се усмихвах....Така,че be in love ;)


Продукти:

/за 3 порции/

175гр.крема сирене Филаделфия
4-5с.л.Нутела
2с.л.захар
1 ванилия 
8 бр.бисквитки Орео
1 с.л.краве масло
разбита сметана /за декорация/



Приготвяне:

Разбивам крема сиренето със захарта до получаването на пухкав крем.Прибавям ванилията и нутелата/да е на стайна температура или при нужда да се разтопи малко в микровълновата/ и разбивам.
В блендер смилам бисквитките и прибавям разтопеното масло.
В чашка изсипвам от бисквитената смес,прибавям шоколадовата смес.Гарнирам с разбита сметана и прибирам в хладилника за около час. 







Sweet Nutella day!Enjoy!