събота, 21 юни 2014 г.

Ангелски кекс с малини и шоколад

Обратно на Дяволската торта,Ангелския кекс е лек,въздушен и ниско калоричен десерт,който няма как да подмина.Рецептата за "Сребърен кекс" или "Храна на ангелите" води своето начало в далечната 1871г.,отпечатана в готварска  книга като"икономичен и скромен кекс".Днес скромността му си е тръгнала безвъзвратно и се е превърнал в десерт,който те предизвиква да експериментираш с нови вкусове и комбинации.А те са безкрайно много...колкото безкрайно е въображението.Моя прочит за Ангелския кекс е в комбинация с течен шоколад, малини и белтъчена глазура.Ммммм,вкусно!




Продукти за кекса:
/адапт.от Taste.com/

6 белтъка
3/4 ч.л.крем тартар
1/4 ч.л.сол
1 ванилия
220 гр.захар
100 гр.брашно
1 с.л. царевично нишесте

Продукти за белтъчената глазура:

3 белтъка
130гр.захар
1/2 ч.л. крем тартар
1 ванилия

малини,течен шоколад





Разбивам белтъците/които са стояли поне 30 минути на стайна температура/ заедно с крем тартара и солта до оформянето на меки връхчета.Прибавям на три пъти захарта и ванилията.Разбивам,докато сместта стане гладка и лъскава.Прибавям брашното и нишестето'и с  шпатула разбърквам.Изсипвам в намаслена и набрашнена кексова формичка и пека в предварително загрята фурна около 40 минути на 180'С.След като е готов кекса го изчаквам да изстине много добре


Приготвяне на белтъчената глазура:
Разбивам белтъците с крем тартар и щипка сол докато сместта започне да се сгъстява.Прибавям захарта и ванилията.Разбивам докато започнaт да се образуват меки връхчета..Разрязвам хоризонтално на две кекса,намазвам блата с течен шоколад,нареждам малините,прибавям малко белтъчена глазура и след това слагам горния разрязан блат на кекса.Измазвам целия кекс със белтъчената глазура,гарнирам с малини и прясна мента.Прибирам в хладилника малко да стегне.






Enjoy! ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар