неделя, 16 март 2014 г.

Торта "Опера" с портокали

Отдавна се канех да направя торта "Опера" и най-накрая дойде момента.Спрях се на рецептата на Кристоф Мишалак,на чиито творения искрено се възхищавам и бих казала,че е един от моите фаворити на съвременното pastry art.Неговата "Опера" е с ментов аромат,който аз смених с портокалов.И така-портокали,ефирен маслен крем,чер шоколад и блатове Joconde...Не знам дали любопитството ми за вкусовете на крайния продукт  или предизвикателството да направя тази торта беше по-голямо.И така сутринта запретнах ръкави,изпратих домашните любимци на разходка и пазаруване,приготвих нужните продукти и voila...


Блатове Joconde:
/за 3 блата с диаметър 16см./

Смес А
75гр.яйца /приблизително 2бр/
55гр.пудра захар
15гр.брашно
55гр.бадемово брашно
10гр.олио без аромат

Смес Б
50гр.белтъци /около 2 белтъка/
5гр.захар
1 щ.сол

Приготвяне:
Застилам тава с хартия за печене.Очертавам  три кръга с диаметър 16см.Разбивам смес Б,докато белтъците станат на твърд сняг.Оставям сместта настрани.
За смес А-разбивам яйцата,докато станат на пяна.Прибавям останалите продукти.
В смес А слагам смес Б и с гумена шпатула разбърквам внимателно,докато сместта стане еднородна.
Загрявам фурната на 200'С.Върху очертания на  хартията за печене  кръг изсипвам част от сместта и с шпатула заглаждам.Дори сместта да излезе малко от очертанията,не е страшно,после ще я изрежа.Повтарям и с останалите два блата.Пека блатовете около 5-7 минути.Охлаждам блатовете.
Приговтям ринг за торта.Изрязвам блатовете с диаметър 16см.Разтапям 20гр.шоколад в микровълновата и намазвам един блатовете.Оставям шоколада върху блата да изстине и се втвърди.
Започвам приготвянето на масления крем,портокаловия сироп и шоколадовия ганаш.


Шоколадов ганаш:

200гр.натурален шоколад 74%
200гр./или250мл./течна сметана 33% масленост

Разтапям шоколада в микровълновата.Слагам сметаната на котлона и когато започне да ври я изсипвам при разтопения шоколад.Разбърквам до еднородна смес.Оставям да се охлади,като разбърквам периодично.

Портокалов сироп:

140гр.вода
60гр. захар
кората на един портокал

В съд слагам водата със захарта и портокаловите кори да заври.След като е готов ,слагам настрани да се охлади.С този сироп ще сиропирам блатовете.

Маслен крем:

100гр.захар
4с.л.вода

1яйце
200гр.краве масло
20гр.ликьор/аз използвах цитрусова есенция/

Приготвяне:В съд слагам водата със захрта.Включвам миксера на средна скорост и разбивам яйцето,докато стане на пяна.През това време водата трябва да е започнала да ври/трябва да достигне температура от 118-121'С/.Аз нямах термометър,но след като сиропа започна да ври го изчаках няколко секунди,след което на тънка струя го прибавям към яйцето.Усилвам скоростта на най-висока степен.Сместта започва да има бледо-жълт цвят и да удвоява обема си.Прибавям на няколко пъти кравето /на стайна температура/ масло.Кремът вече започва да става лек и пухкав.Разбивам още няколко минути.Кремът може да се разслои,но при по-продължително разбиване се оправя.



Сглабяне на тортата:

В ринг слагам блата,който намазах с шоколад,като го обръщам с шоколадовата страна надолу.Сиропирам с портокаловия сироп.Слагам маслен крем.Следва блат,сиропирам,прибавям шоколадов ганаш,блат,сироп,маслен крем,шоколадов ганаш и заглаждам./Ако ганаша се е сгъстил много,леко го разтапям и пак изчаквам да поизстине-до гъст крем/.Слагам тортата поне за 1-2 часа в хладилник.Кремовете стягат много бързо.След като е охладена тортата,махам тортения ринг и приготвям глазурата,с която ще залея тортата.

Глазура :

200гр.натурален шоколад
50мл.олио

Разтапям шоколада и прибавям олиото.Разбърквам до еднородна смес.Заливам тортата,като изсипвам глазурата в средата и с минимални движения дооформям глазурата,докато се стече по стените.Ганирам със смлени бадеми и портокалови кори,и прибирам в хладилник.Режа с нагорещен и подсушен нож.





Заключение:
Доста се отдалечих от оригиналния кафеен вкус на тази торта.Портокаловия аромат леко се изгуби в силния аромат на шоколада.Шоколада,който използвах беше 74% и за моя вкус беше малко в повече горчив.Блатовете станаха страхотни.Нямах бадемово брашно,за това в блендера смлях бланширани бадеми.Така в блата имаше и по-едри парченца бадеми,което според мен се получи добре.Масления крем беше с много лека текстура,въздушен и не много сладък,с кадифен цитусов аромат.
Извод:
Следващият път -"Опера " по оригинална рецепта!Шоколада,който ще използвам ще е с 60% какао и ако прибавя още един блат,мисля,че ще е добре.

Bon Apeti!

4 коментара:

  1. Здравей! Прекрасен блог, съжалявам че досега не съм го виждала, но ще те посещавам вече често! Тортата ти е възхитителна, много харесвам рецептата, защото не е много сложна! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Павлина!Радвам се,че ти е харесал блога и тортата!Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Admiracii kum teb i tvoite tvorenia!Neveroiatno sublazniavashti sladosti!

    ОтговорИзтриване