събота, 22 март 2014 г.

Естонски крингъл с канела и бадеми

Естонски крингъл или естонски празничен хляб носи своето начало отпреди няколко века.Оригиналната рецепта произхожда от Германия.В началото са го наричали естонски сладък хляб /magussai/,заради правоъгълната форма ,в която е  приготвян.През годините формата му се променя и започва да се  приготвя като претцел.
Оттам идва името му kringle/геврек/.Приготвя се за Коледа или Великден.Вариантите за приготвянето му са много -с ядки,шоколад,сладко,крем,стафиди...
Крингъла,който аз приготвих е с канела,бадеми и портокалови кори.Стана страхотно хрупкав отвън и мек отвътре,а канелата и портокала му придадоха невероятен аромат.


Рецепта
/адаптирана от тук/


За тестото:

350гр.брашно
1/2ч.л.сол
175 мл.топло мляко
1 с.л.захар
7гр.суха мая
30гр.разтопено масло
1 жълтък

За плънката:

100 гр.краве масло/разтопено/
5с.л. захар
5с.л. смлени бланширани бадеми
1пак.канела
кората от един портокал



Приготвяне:
В купа изсипвам топлото мляко и към него прибавям маята и захарта,и разбърквам докато маята се разтвори.Прибавям жълтъка и разтопеното масло.
В друг съд пресявам брашното и солта,и правя кладенче,в което слага сместта с маята.Замесвам тестото и го слагам в купа,покрита с фолио или кърпа,за около час на стайна температура,докато удвои обема си.
За плънката-смесвам всички продукти,докато сместта стане еднородна.
След като тестото е удвоило обема си го разточвам върху набрашнена повърхност с размери около 30см на 45см.Разстилам плънката равномерно върху тестото и навивам на руло.



С остър нож разрязвам рулото,като в началото оставям няколко сантиметра неразрязани.Сплитам двете половини като гледам разреза да остане откъм горната страна на плитката.


Навивам на венец и поставям в тава,покрита с хартия за печене.Пека в предварително загрята фурна на 200'С за около 30 минути.При нужда използвам алуминиево фолио,за да не прегори горната част на крингъла.Пека до златисто-кафяво.




Голяма вкуснотия!




Enjoy!






3 коментара:

  1. Красота! Бих искала да я бях видяла тази рецепта преди Великден, но...догодина, живот и здраве! Блогът ви е чудесен, с красиви снимки и подробни описания - като за мен! Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви,Мария!Радвам се,че блогът Ви харесва и сте винаги добре дошла!Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте, колко време могат да се съхраняват крингелите? Чудесна рецепта, ще я пробвам. Весели празници, здрава и щастлива Нова година!

    ОтговорИзтриване