сряда, 21 май 2014 г.

Чийзкейк мус с ягоди и лайм

Влизаме в сезона на по-леките плодови десерти/слава Богу/ и не можах да се въздържа да не направя любимия на моето семейство чийзкейк в чашка.Само,че този път реших да го направя по-изискан,като наблегнах повече на външния вид.Хем вкусно,хем като entremet.


Рецептата:

За основата-
1пак.бисквити пълнозърнести
/използвах бисквити Ревю/
3 с.л.краве масло

За чийзкейк муса-
1оп.крема сирене Филаделфия
250 мл.течна сметана
150 гр.пудра захар
кората на един лайм

За украсата-
ягоди около 400гр
листа мента
1 пак.желатин

4 ринга за торта с диаметър 9см

Приготвяне:
Натрошавам бисквитите до трохи,разтапям маслото и го прибавям към тях.Разбърквам добре и поставям в ринговете пласт от бисквитената смес и подравнявам.Разрязвам ягоди/долу-горе с еднакъв размер/на две и ги нареждам по стената на ринга .
Приготвям муса като разбивам течната сметана с половината пудра захар докато се сгъсти.В отделен съд разбивам и крема сиренето с останалата захар.Смесвам сметаната и крема сиренето,прибавям настърганата кора от лаим и с шпатула разбърквам до еднородна смес.Слагам от сместта в ринговете,като внимавам да не разместя ягодите и заглаждам.
За приготвянето на ягодовото желе в блендер пасирам останалите ягоди с малко пудра захар.Разтварям пакетче желатин в студена вода и след като набъбне го слагам в микровълновата за около10 секунди,докато се разтопи,но да не завира!Изсипвам желатина в ягодовото пюре и бъркам.Заливам муса с желето и изрявнявам леко.Слагам в хладилника да стегне.След като е готов чийзкейка,изваждам внимателно ринговете и декорирам с листата мента.
И имам един прекрасен летен десерт.


Enjoy!



Няма коментари:

Публикуване на коментар