петък, 31 май 2013 г.

Cherry time!

С нетърпение дочаках появата на първите череши,защото все е канех да направя черешов пай и най-накрая дойде и неговия ред.За щастие се получи добре/като за първи път/ и нямах търпение да го опитам,макар и все още горещ...Сега с нетърпение очаквам да свърши,защото ми се правят още сладкиши с череши...Домашните по-бързо да се ориентират към кухнята,че аз имам още сладки неща да правя!



 Рецептата:

За основата на пая:
350гр.брашно
1 ч.л.сол
2с.л. захар
220 гр.краве масло
60-120мл. студена вода
Слагам брашното,захарта и солта във фууд процесора и размесвам.Прибавям маслото,след него водата.Разбърквам добре.Замесвам тестото и го слагам в хладилника за около един час.

За черешовата плънка:
1кг.череши
150гр.захар
2с.л.нишесте
1с.л.лимонов сок
1 ванилия
Смесвам в купа всички продукти и ги оставям да престоят около 10-15 минути.
Разточвам тестото и покривам тавичка с диаметър 26 см.Изсипвам черешовата плънка.За горната част изрязвам лентички и ги нареждам така,за да образуват решетка.Намазвам с разбит белтък,поръсвам със захар и пека около 50минути на 180'С,докато коричката стане златиста.






Enjoy cherry time!

вторник, 21 май 2013 г.

Шоколадова торта с физалис

Лятото настъпи с пълна сила и насред тридесет градусовата жега на моето дете му се прияде шоколадова торта.Аз мигах насреща му около половин минута и му казах:"Ок".Колко ми трябва на мен?Блатовете са адаптирани от Дейвид Лейбовиц /Devil's food cake/.

 Продуктите:

За блата
/2 тавички с диаметър 15 см/
2 яйца
1 1/2ч.ч. брашно
1 1/2ч.ч. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. бакпулвер
9 с.л. какао
113 гр.кр.масло
1/2 ч.ч. силно кафе
1/2 ч.ч. прясно мляко

Разбивам маслото със захарта.Прибавям яйцата едно по едно и разбивам,докато се получи еднородна смес.Смесвам сухите съставки и ги изсипвам на три пъти в яйчената смес,прибавям по малко от кафето и млякото.Готовата смес изсипвам в две намаслени и набрашнени тавички и пека за около 25 мин на 180'С.

За крема:
400 гр.филаделфия
125 гр.кр.масло
1 ч.ч.пудра захар
3с.л.какао
1ч.ч течна сметана 

1 шоколад Милка млечен
1ч.ч.течна сметана

Разбивам всички продукти,докато се получи гладък крем.Изравнявам блатовете и намазвам първия блат със сладко от портокали,намазвам с крема и слагам втория блат.Измазвам цялата торта с крем,заглаждам и прибирам в хладилника.Загрявам сметаната и я изсипвам в съд,в който предварително съм начупила шоколада.Разбърквам,докато се получи еднородна смес.Охлаждам за 30 мин,след което изсипвам с лъжица върху центъра на тортата.Сипвам следваща лъжица и така,докато се наслои шоколада и не потече по стените на тортата.Украсявам с ядки и физалис,и е готово.
Бон апети!




Enjoy!

понеделник, 13 май 2013 г.

Торта на вълни/Ruffle cake




Рецептата:

За блатовете:
360мл.прясно мляко
7 белтъка
1 яйце
ванилия
400гр.брашно
430гр.захар
1 бакпулвер
150гр.краве масло
6с.л.олио

За крема:
500гр.крема сирене
250гр.краве масло
2 ч.ч.пудра захар
1 ванилия
1ч.ч.сметана Хопла
 Пош с накрайник на Wilton N 104

За крема между блатовете направих шоколадов ганаш-150мл.сметана Хопла сладкарска загрявам на котлона/но не да заври/.Начупвам 2 шоколада /натурален,млечен или бял/.аз използвах натурален.Заливам със сметаната натрошения шоколад и разбърквам докато стане еднородна гладка смес.Прибавям бучка масло и оставям да се охлади и стегне,докато се получи гъст крем.

Смесвам белтъците,яйцето,ванилията и пр.мляко и оставям за по-късно.В купа смесвам сухите съставки/брашното,захарта,бакпулвера/.Смесвам добре.Прибавям разтопеното масло и олиото и разбърквам.Получава се ронливо тесто.Прибавям яйчената смес на 3 пъти.Разпределям тестото в 3 еднакви по размер тавички намаслени и набрашнени.Загрявам фурната на 180'С и пека блатовете за около 20 минути или докато клечка излезе суха,след като съм тествала тестото.Докато блатовете се охлаждат приготвям крема.Смесвам кремата,маслото,захарта и есенцията и разбивам на слаба степен,докато всичко се смеси добре.Прибавям сметаната и разбивам още 2-3 минути.
Изравнявам блатовете и намазвам с ганаша първия блат,следва втория блат,ганаш,трети блат,ганаш.Измазвам тортата отвън със белия крем с помощта на  шпатула и заглаждам.Поставян в хладилник за около 30 мин.Пълня пош с накрайник и шприцовам тортата като накрайника е с широката част към стената на тортата на 90' и вълнообразно шприцовам от горе надолу по стената на тортата.Правя вълните една до друга и крайния ефект е страхотен.Декорирам и оставям в хладилника да се охлади.

Enjoy!


петък, 10 май 2013 г.

Торта с ягоди и целувки

Тази торта се приготвя супер бързо и крайния резултат е страхотен.Може да се направи с плодове по избор или според сезона,блата е лимонов ,който придава страхотна свежест в съчетание с ягодите.О,и шоколад като завършек!

 Продуктите

 За блата:
6 яйца
160гр.брашно
150гр.захар
100гр.краве масло
5гр. бакпулвер
кората на един лимон
ванилия
1ч.л. маково семе

За крема:
250гр.сметана "Хопла" подсладена
500гр.ягоди
6бр. целувки/може и готови/
50гр.шоколад
 
 Разбивам яйцата със захарта,прибавям маслото,маковото семе,настърганата лимонова кора и ванилията.Смесвам брашното с бакпулвера и ги прибавям към яйчната смес.Изсипвам във формичка намаслена и набрашнена,пека за 25 мин.на 180'С.През това време разбивам сметаната и разтапям шоколада в микровълнова.Щом блата е изпечен и изстинал
го намазвам със сметаната,натрошавам целувките,нареждам ягодите и завършвам с разтопения шоколад.


Enjoy!

четвъртък, 9 май 2013 г.

Бисквитки за Великден

Великден мина,а аз днес реших да направя бисквитки.Е,по-добре късно,от колкото никога.Рецептата е "Ванилови кукиси",а глазурата е с готов Роял айсинг.




Enjoy!

вторник, 7 май 2013 г.

Великден

         Козунакът на главанката

Като в приказен облак от бяло брашно
е запретнала баба ръкави –
меси вънка, на двора, козунач’но тесто:
„Дъще, гледай! Помни как се прави!” –

смигва леко с око като малко дете
и говори, и ловко показва.
Месят пъргаво нейните селски ръце,
по езически думи разказват.

Ръси бяло брашно, слага шепа зърна,
песен тъжна с тестото извива,
но отнася я вятърът бърз над степта
чак до ореха в горната нива.

А пък тя се прекръства със светли ръце:
„Нека бялото бъде за радост,
а кафявото трябва да бъде, дете,
за надежда във дните на жалост...”

Сръчно жалост и радост разтегля, плете:
„Хайде, двете на топло да свием,
за да втасат преплетени в хляба добре! –
Греховете не можем да скрием...”

После ръси стафиди... Какъв аромат!
На канела и сливи ухае...
Веят джанките облаци пролетен сняг,
сякаш кимат: "На хляб тъй се бае."


Ето днес съм омесила свой козунак –
добруджански. Прихванах маята.

Връщам времето с него назад и назад...
С него баба се връща… в душата.

/автор Нели Господинова/ 

За Великденските празници ходихме при баба,дядо и братовчедите.Изкарахме няколко чудесни дни в тяхната компания.Е,не направихме козунаци,както бях запланувала,но никога не е късно...Заредихме се с енергия,починахме си,а и времето беше на наша страна.Градината беше пълна с цветя и това само подсилваше Великденското настроение.





Вечерите бяха изпълнени с игри и сладки приказки с по чаша вино на двора 
  Сутрините бяха такива:
/Не,не съм ги правила аз!/Е,и аз дадох своя "кулинарен" принос:






Христос Воскресе!