сряда, 6 март 2013 г.

Донъти

Винаги се чудя в съботните и неделните дни какви закуски да сервирам.Палачинки,пържени филийки,баница,но този път реших  да приготвя донъти.Отне ми около 2 часа,заради втасването на тестото и малко станаха като за брънч,но и без това в неделя ставането късно е задължително.

Рецептата:

1 пак.суха мая
1 ч.ч. топла вода
1 с.л. захар
/тези три съставки смесвам и оставям маята да се разтвори за около 5-10 минути./
1 каф.ч.захар
1 бакпулвер
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. сол
500 гр.брашно
1 каф.ч. олио
3 жълтъка
ванилия
олио за пържене


Смесвам брашното,захарта,индийското орехче,солта,бакпулвера.Изсипвам готовата вече мая в купа и прибавям олиото, яйцата , ванилията и разбърквам.Идва ред на сухите съставки.Замесвам тестото и оставям на топло място за около час,докато удвои обема си.След това разточвам и изрязвам кръгове.Нареждам ги на хартия за печене и ги покривам с кърпа да втасат за около още 40 мин.Изпържвам донътите в сгорещено олио,но не трябва да е много силен котлона,защото ще се изпържат бързо отвън,а отвътре ще са сурови. Една част от тях напълних с ягодово сладко  ,а останалите глазирах с 1 ч.ч. пудра захар,100 гр.вода ,ванилия и червена боя.






Enjoy!


Няма коментари:

Публикуване на коментар