неделя, 27 октомври 2013 г.

Торта с есенни листа

Отдавна обещаната торта за моето дете,която се заинатих да направя,че вече ми е неудобно да се оправдавам с липсата на време.Тортата трябва да е с шоколад,шоколад и шоколад!Въпреки,че не съм чак толкова голям фен на шоколада,хапнах си едно парче с такова завидно задоволство,че чак гузната ми  съвест загуби ума и дума и се скри някъде...Появи се чак когато посегнах към второто парче.Тортата е по рецепта на Дейвид Лейбовиц/който много харесвам/ и гарнирана с шоколадов ганаш.Дали да споменавам,че листата бяха най-трудната част?Никога преди това не бях правила шоколадови листа и отделянето на листото от шоколада беше истински тренировъчен лагер за опънати нерви,който издържах с 4+,но мисля,че крайния резултат е задоволителен.



Рецептата:
/за 2 блата с диаметър 15см/

2 яйца
1 1/2ч.ч.брашно
1 1/2ч.ч.захар
1ч.л.сода бикарбонат
1/4ч.л.бакпулвер
113гр.краве масло
1/2ч.ч.силно кафе
1/2ч.ч.прясно мляко

Разбивам маслото,захарта и яйцата до гладка смес.Прибавям на три пъти от кафето,млякото и предварително смесените сухи съставки.В две намаслени тавички изсипвам  сместа и пека на 180'С около 25 минути.Охлаждам блатовете и ги слепвам с крем от 250гр. Филаделфия ,разбита с 150гр пудра захар и 50гр краве масло.

Шоколадов ганаш:

250мл.сметана подсладена Хопла
200гр.черен шоколад/използвах Своге натурален/

Загрявам сметаната на котлона и прибавям начупените парчета шоколад.Отстранявам от огъня и разбърквам,докато шоколада се разтопи напълно.Оставям в хладилник за 30-40 мин ,докато стегне.Измазвам тортата и слагам в хладилник.Приготвям шоколадовите листа.


Разтопявам няколко вида шоколад в микровълновата или на водна баня.Измивам събраните листа и ги подсушавам.С четка намазвам долната част на листото и оставям настрана,за да се втвърди шоколада.След като е готово,отделям внимателно листото от шоколада/трябва бързо да се направи,защото шоколада започва да се топи от топлината на пръстите/.Аранжирам готовите листа върху тортата.







Да ви е сладко!
Enjoy!

2 коментара: