събота, 19 октомври 2013 г.

Кекс с ябълки,орехи и карамел

В съботно-неделните дни ме обхваща едно такова мързеливо откъм чистене,пране и гладене настроение.Направо ми се ще да не оправя леглата,да разхвърлям,да чакам да ми сервират закуската,обяда и вечерята,и после някой след мен да събере чиниите и да приведе кухнята в приличен вид.Е, не ми се получава.Днес освен,че се захванах да сготвя сто манджи реших,че трябва и сладичко да има.Мивката преля с тави,тенджерки,чинийки/ама от къде толкова посуда в мойта къща?!/,но шанса ми някой друг да се заеме с тях бе сведен до нулата.Но важното е,че е сготвено и мъжете доволно ще похапнат.Че и десерт ще има.Един кекс,който ми напомня за есен-карамел,ябълки,канела и орехи.Комбинация,която е невероятна,която създава  уют в дома,щом се разнесе аромата на прясно  изпечен кекс.Комбинация,която те кара да се усмихнеш....




Рецепта:

175гр краве масло
175гр захар/аз използвах меласа-нерафинирана/
1 пак.ванилена захар
2бр яйца
1ч.л. канела
4с.л.кисело мляко
225гр брашно
1 бакпулвер
2 ябълки
50гр.орехови ядки

За карамела:

300 гр.захар
80-100 гр.краве масло
250мл.сметана тип "Хопла"


орехи за гарниране на карамела



Загрявам фурната на 160'С и намаслявам кексовата форма.Разбивам маслото,захарта и ванилията до пухкав крем.Прибавям яйцата,канелата,киселото мляко и брашното,смесено с бакпулвера.Нарязвам ябълките на малки квадратчета,нарязвам ореховите ядки и прибавям към сместта.Разбърквам с шпатула,докато се смесят всички продукти.Изсипвам във формичката и пека около 1 час.
Приготвям карамеления сос.Слагам захарта на котлона и бъркам.Захарта става на бучки,а след това започва да се карамелизира.След като придобие карамелен цвят прибавям маслото.Разбърквам добре.След това идва ред на  леко затоплената сметана и бъркам,докато стане гладка смес.След като кекса изстине го поливам с карамела и посипвам орехови ядки.Готов е за хапване.





Ароматите на есента затанцуваха вкъщи.Само трябва да се усмихна!



Enjoy!

2 коментара: