Рецепта:
175гр краве масло
175гр захар/аз използвах меласа-нерафинирана/
1 пак.ванилена захар
2бр яйца
1ч.л. канела
4с.л.кисело мляко
225гр брашно
1 бакпулвер
2 ябълки
50гр.орехови ядки
За карамела:
300 гр.захар
80-100 гр.краве масло
250мл.сметана тип "Хопла"
орехи за гарниране на карамела
Загрявам фурната на 160'С и намаслявам кексовата форма.Разбивам маслото,захарта и ванилията до пухкав крем.Прибавям яйцата,канелата,киселото мляко и брашното,смесено с бакпулвера.Нарязвам ябълките на малки квадратчета,нарязвам ореховите ядки и прибавям към сместта.Разбърквам с шпатула,докато се смесят всички продукти.Изсипвам във формичката и пека около 1 час.
Приготвям карамеления сос.Слагам захарта на котлона и бъркам.Захарта става на бучки,а след това започва да се карамелизира.След като придобие карамелен цвят прибавям маслото.Разбърквам добре.След това идва ред на леко затоплената сметана и бъркам,докато стане гладка смес.След като кекса изстине го поливам с карамела и посипвам орехови ядки.Готов е за хапване.
Ароматите на есента затанцуваха вкъщи.Само трябва да се усмихна!
Enjoy!
Усещам уханието на този кекс, мммм И снимките си ги бива!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Веси!
Изтриване