петък, 29 март 2013 г.

Канелени рулца с шоколадов чипс

Приготвянето на тези рулца отнема повечко време ,но крайния резултат си заслужава ,повярвайте ми!Чудесно предложение са за закуска,а ако останат и на следващия ден са хубави за похапване/леко ги затоплям в микровълновата/ ,а ароматът на канела и шоколад е просто неустоим.



Продуктите:
/адаптирано от Лаура Витале
за 16-18 броя/

За тестото:
200 мл.прясно мляко
100 мл.топла вода
50 гр.краве масло
1 пакетче суха мая
500 гр.брашно
120 гр захар
1 ч.л.сол
1 яйце
1 ванилия

За пълнежа:
100 гр.краве масло/разтопено/
130 гр.кафява захар
1 с.л. канела
100 гр.шоколадов чипс

За глазурата:
2 с.л. заквасена сметана или Филаделфия
2 с.л. пудра захар
няколко капки лимонов или портокалов сок



 Изсипвам част от захарта в топлата вода и наръсвам сухата мая.Оставям за около 5 минути,докато  маята  набъбне.
В тавичка изсипвам брашното и правя кладенче в него.
В купа смесвам яйцето,млякото,солта,ванилията,останалата захар и размекнатото краве масло.Бъркам до получаването на еднородна смес.Прибавям разтворената мая.Тази смес прибавям към брашното и бъркам,докато се получи тесто.Ако тестото е лепкаво,прибавям още малко брашно.Замесвам меко тесто.В намазнена купа слагам тестото и оставям на топло за около 1-2 часа,докато тестото удвои обема си.
След като тестото е втасало го разстилам върху набрашнена повърхност и го разточвам във формата на правоъгълник с около 2 см дебелина.
Преди това съм приготвила сместта за пълнежа,като смесвам кафявата захар с разтопеното краве масло и канелата.Намазвам тестото с цялото количество плънка,след което наръсвам шоколадовия чипс.Завивам тестото на руло.Режа с остър нож рулца с дебелина около3 см.Нареждам ги в намазнена тавичка.Оставям рулцата покрити с кърпа за около 1-2 часа,докато удвоят обема си.След като са втасали отново, ги слагам в предварително загрята фурна и ги пека за 20 минути на 200'С,докато  получат златиста коричка.
Приготвям глазурата и поливам готовите рулца,когато поизстинат.Страхони са!


Enjoy!




Какаов кекс

Очевидно Баба Марта се е рзлютила и не иска да пусне пролетта да дойде с цялата си прелест.И какво да прави човек в това променливо време,освен да седи в къщи и да прави сладкиши?И ако има и продукти под ръка...това ще да  е чудесно!Днес в менюто ми десерта е един чудесен,какаов кекс.Ето го:

 Продуктите:

3 яйца
200 гр.заквасена сметана
60 гр.какао
ванилия
250 гр.брашно
250 гр захар
1 пак.бакпулвер
1 ч.л.сода бикарбонат
250 гр.краве масло



 Разбивам яйцата,прибавям сметаната,захарта и маслото,което е било на стайна температура..Предварително съм смесила брашното,бакпулвера,содата,какаото и ги прибавям към сместта.Намаслявам формичка,изсипвам сместта и пека на 180'С за около 40-50 минути.След като е изпечен кекса,оставям го да се охлади.За глазура на кекса разтопих шоколад на водна баня.Украсявам кекса с разтопения шоколад и е готов!




Мммммммм!

Enjoy!



понеделник, 25 март 2013 г.

Лимоново брауни с кокос

Като дете много обичах лимони със захар.Хем ми е кисело,хем сладко,хем молех баба да ми нареже още...Вкусовете и ароматите от детството няма как да се забравят.Винаги ще ме връщат в моите първи съзнателни спомени.Всеки пази някакъв мил спомен от детството/филийките с лютеница и сирене,швепс"Златен портокал" или "Алтай",аромата на леко вкиснали пасти в сладкарниците или игрите до късно на улицата/.Всичко това ме изпълва с някакъв копнеж по точно тези отминали години.Съжелявам,че няма как да покажа на моето дете света,в който аз съм израснала,за да носи в себе си хубави спомени,като моите.Това е причината днес да се разнесе аромат на лимони в нашата кухня.За да има спомен за този ден.В разрез с времето навън,при нас е топло и жълто.Voila!



  Рецептата:
/за тавичка  15см/25см/

150гр.брашно
150гр.захар
125гр.краве масло
2 яйца
сока и кората на един лимон
1ч.л. кокосови стърготини

Разтапям кравето масло в микровълновата/или трябва да е престояло на стайна температура/,прибавям захарта и разбивам,докато стане пухкава бледо-жълта смес.Прибавям яйцата,лимоновата кора ,сока от лимон и кокосовите стърготини и продължавам бъркането.Накрая  прибавям брашното.В намазнена тавичка изсипвам сместта и пека на 180'С за около 20-25 минути.Охлаждам,режа на квадрати и поръсвам с пудра захар.
Та да...



Enjoy!

понеделник, 18 март 2013 г.

Кукиси с М&M бонбони

Тези кукиси са радост за очите и небцето.Приготвят се в рамките на 30-40 минути и са страхотни за детско парти.Децата ги обожават,а пък и майките.Избрах М&M бонбони с фъстък.Така кукисите станаха още по-страхотни.Опитай ги и ти!

Рецептата:
/за около 15 кукиса/

260 гр.брашно
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
200 гр.краве масло
150 гр.захар
150 гр.кафява захар
2 яйца
ванилия
1 пакетче М&M бонбони


  

Разбивам маслото със захарта,яйцата и ванилията. Прибавям предварително смесените брашно,сол и сода бикарбонат.Най-накрая прибавям бонбоните.Изсипвам с лъжица тесто в тавичка и прибавям още малко бонбони за украса.Пека в загрята фурна на 180"С за около 12-15 минути.



Enjoy!

петък, 15 март 2013 г.

Шарени малки еклерчета

Пролетта прави плахи стъпки ,а със себе си носи освен топлина и много цвят.Става едно такова слънчево,цветно и весело.Природата се събужда за нов живот.Дърветата обличат нова премяна,тревичките се показват изпод студената земя,мирише на пролет.С такова едно настроение направих тези цветни малки еклерчета,Като ги сложих на масата,като че ли пролетта влезе в моя дом.Стана едно весело и сладкоооо....




Рецептата:
/за около 25-30бр/

100мл.прясно мляко
100мл вода
100гр.масло
100гр.брашно
4бр.яйца
крем-пудинг
шоколад за глазура


Водата и млякото загрявам на котлона,и прибавям маслото. След като се разтопи изсипвам брашното и бъркам енергично,докато стане на топка.Махам от котлона и прибавям яйцата едно по едно.Сместта трябва да стане хомогенна.

Изсипвам сместта в пош с нарайник 1,5-2 см. и шприцовам в тава,покрита с хартия за печене, в желаната форма.


Пека за около 20 минути на 180'С.Пълня еклерчетата с крем и украсявам с разтопения шоколад.


 



Лесно,бързo и вкусно.

Enjoy!

понеделник, 11 март 2013 г.

Мини торти

Днес направих две мини тортички.Май ми се стори по-трудна направата им,отколкото на една голяма торта.Доста си поиграх,доста си порисувах,но удоволствието беше пълно...






Ето и втората.




 
Enjoy!

петък, 8 март 2013 г.

Честит осми март!

МАМА

Дето си от всички най-добра,
дето те от всичко най-обичам,
научи ме как да те наричам,
научи ме как да избера
най-хубавото , най-чудесно име
и да ти го казвам научи ме !

Че за тебе думи не намирам,
а сърцето ми до днес побира
таз една-едничка дума само :
"Мамо мила,скъпа моя мамо !"



Дора Габе




Светъл празник!

Happy Birthday!

Тортата,която направих днес....


 







Enjoy!