сряда, 17 декември 2014 г.

Кекс с райска ябълка и уиски

Не мога да подмина този плод.Това е плодът за студеното време.За полезните му свойства може много да се говори,а  оранжевия му цвят създава толкова настроение!Не напразно го наричат ''божествен огън'' и ''райска ябълка''.
Искаше ми се да направя кекс,богат на коледни аромати,карамел и още нещо.
Още нещото беше уиски и резултата беше..... хапка от рая!



Продукти:
/за кръгла форма 25 см диаметър/

1. 280гр.брашно
2. 200гр. захар
3. 1ч.л.канела
4. 1/2ч.л. индийско орехче
5. 1ч.л.джинджифил
6. 1/2ч.л.карамфил
7. 2ч.л.сода бикарбонат
8. 100гр.разтопено краве масло
9. 3 яйца
10. Ванилия
11. 50-70мл.уиски
12. 1ч.ч.пюре от райска ябълка
/обелвам 2-3 бр райски ябълки и смилам с пасатор или фууд процесор,или на ренде/

За украса:
долче ди лече/или карамелен сос/
натрошени орехи

Прдварително намаслявам и набрашнявам формата за кекс /аз направих 1 кекс с диаметър 16см.и два по-малки/.Загрявам фурната на 180'С.
В купа смесвам съставки от 1 до 7 включително.
В друга купа на ръка  разбивам яйцата с ванилията,прибавям пюрето от райската ябълка, уискито и разтопеното масло.
Прибавям  брашняната смес и разбърквам добре.Изсипвам във формата за кекс и пека около 40минути.
След като кекса е изпечен и охладен,го намазвам с долче ди лече /или карамел/ и поръсвам с орехите.



Enjoy!♥

4 коментара:

  1. Олеле, какво е това божествено нещо, което си сътворила?!
    Ами да идвам на гости?! То може ли да се пропусне такава вкусотия като тази?!
    А снимките ти ме оставят без думи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Може би само така бих опитала райска ябълка, не ми е по вкуса този плод. Но... този кекс ми е много, много на сърце. :)
    Светли празници, Деси!

    ОтговорИзтриване
  3. В кекса наистина не се усеща вкуса на райската ябълка.Много усмивки и насторение през празниците,Гери!

    ОтговорИзтриване