петък, 18 януари 2013 г.

Коледни къпкейкс "Червено кадифе"

Обект: Къпкейк
Алтернативно име:Fairy cake,Patty cake,Cup cake
Произход:САЩ
Съдържание:Захар,яйца,масло,брашно

За първи път споменато през 1796 година в книгата на Амелия Симонс "American cookery" под името"кейкче,изпечено в малка чашка"/ "a cake to be baked in small cups"/.
Името"къпкейк" се среща през 1828 година в готварската книга на Елиза Лесли "Receipts".
Мисля,че няма човек ,който да не обича  тези малки кейкчета.
Обичам ги във всичките им варианти/с плодове,тирамису,ванилови,шоколадови.../.Подходящи за всякакви поводи,а дори и без повод са ужасно вкусни за похапване с хубаво,ароматно кафенце.
Реших да направя къпкейкс "Червено кадифе".Не,че станаха много "червени"/отдадох го на оцветителя/,но и така си ги хапнахме.Ето ги и тях:










Със същите продукти сглобих и една торта.
Ето и рецептата:

КОЛЕДНИ КЪПКЕЙКС"ЧЕРВЕНО КАДИФЕ"
/за 24 броя къпкейкс/

2-3 с.л. натурално какао
350 гр.брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
125 гр краве масло на стайна температура
250 гр.кафява захар
2 бр.яйца
250 мл.прясно мляко 2% масленост
2 ч.л. ябълков оцет
2 ч.л.ванилов екстрат
червена боя/течна или гелообразна/

Загрввам фурната на 200'С и приготвям хартиените формички във формата за къпкейкс.
В купичка смесвам ваниловия екстрат,какаото и червената боя и разбърквам добре.
В друга купа смесвам сухите съсътавки-брашното и содата.
Разбивам с миксер кравето масло с кафявата захар,докато се получи пухкав крем.Прибавям яйцата и разбивам добре да се смесят с маслената смес.Прибавям какаото с боята и ваниловия екстракт и разбърквам.Прибавям  млякото,а след това и брашното.Накрая прибавям ябълковия оцет.Сипвам сместта във формичките като ги пълня около 3/4.Пека около 18-20 минути.Оставям ги да изстинат.През това време приготвям фростинга/крема,с който ще ги декорирам.

МАСЛЕН КРЕМ С "ФИЛАДЕЛФИЯ"

125 гр.краве масло на стайна температура
2 бр.крема сирене "филаделфия:/около 400гр/
300 гр.пудра захар
1 с.л. прясно мляко
ванилов екстракт

Разбивам всички продукти, докато се получи гладък крем.Пълня в пош с накрайник 1М на WILTON и декорирам.Всякакви допълнителни украси са добре/перлички,захарни цветя,цветна захар/,важното е да са приготвени с много любов за любимите хора или да се споделят с приятели!

Enjoy!



Няма коментари:

Публикуване на коментар