понеделник, 22 април 2013 г.

Карамелена торта

Тъй като съм на карамелена вълна,реших да поровя из рецептите на мама.Те са на едни хвърчащи листа с пожълтели краища,рецепти,писани от колежки,съседки и списания.Но аз ги пазя супер-грижливо и когато ги преглеждам си спомням как сме ги приготвяли,а помня и колко вкусно всичко беше.Когато дойдеше събота и неделя, вкъщи се даваше началото на един кулинарен маратон,който приключваше в неделя вечер.В понеделник направеното се носеше в работата на мама и се започваше една размяна на рецепти ,едно:"Ммммм!Да ми напишеш продуктите.","Кое слагаш първо?","Аууу, този блат много ти е сполучлив,печката ти пече много равномерно..."Съответно и колежките й блестяха със своите съботно-неделни вкуснотии,а аз пазя и техните рецепти,и тайни съставки.Тази "Вита торта с горена захар",която аз прекръстих на "Карамелена торта" за по-съвременно звучене е една от кулинарните шедьоври на моята майчица.Правеше я с повод и без повод.В неделя аз я направих без повод...просто така,за да спазя традицията.


Продуктите/записани във виртуална тетрадкааа/:

За блата:
/ за правоъгълна тава с размери30х35/

4 яйца
3/4 ч.ч.захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. вода
Приготвяне:Разбивам яйцата със захарта,прибавям брашното и бакпулвера,накрая и водата.Разстилам тестото в намаслена и покрита с хартия за печене правоъгълна тава и пека за 10-12 минути на 180'С.След като е изпечен блата,изстива и нарязвам от към широката страна на ленти с широчина 7см.Така имам 5 ленти,които ще сиропирам и ще намажа с маслен крем.

За сиропа:
1 1/2ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
Приготвяне:Слагам на котлона да заври водата със захарта,докато не стане на гъст сироп.Друг начин на сиропиране е с подсладено прясно мляко.Аз заложих на него.Сиропирам блатовете.

Маслен крем:
250 гр.краве масло
2 ч.ч пудра захар
2 с.л.прясно мляко
Приготвяне:Разбивам всички продукти,докато не се получи гладка смес.След като е готов,намазвам блатовете с крема.Вземам първия от блатовете и завивам на руло,след него следващия и така,докато блатовете свършат.Ако остане маслен крем го намазвам върху тортата.Слагам в хладилника,за да стегне и започвам приготвянето на:

Крем с горена захар
/Карамелен крем/:
3 белтъка
1 ч.ч пудра захар
3-4 кристалчета лимонтозу
1 ч.ч. кристална захар
Приготвяне: Разбивам белтъците с пудрата захар и лимонтозуто,докато не се оформят връхчета.Слагам кристалната захар на котлона и разтапям до получаването на карамел.След като е готов карамела/горената захар/ го изсипвам бавно при разбитите белтъци/тук ви трябват още две ръце.Thank you,Сиси за помощта!/ и разбивам ,докато не свърши горената захар.Белтъците стават с цвят на блед карамел.Намазвам цялата торта с този крем и поръсвам с орехи.

 Вкусно!



Enjoy!


2 коментара:

  1. Ex,na mama slunchiceto!Mnogo me iznenada izkluchitelno priatno,vurna me vav vremeto nazad i spomenite me zaliaxa.Makar i na 12000km.ot doma,mi zamirisa na nashata kyxnia,na vsichko onova ,koeto prigotviaxme tam s mnogo lubov i gelanie za nasheto semeistvo.Trognata sum do sulzi,che si se setila za tazi naistina fantastichna,lubima nasha torta.Spravila si se chydesno,BRAVO!Xapnete po parchence i zaradi nas!ENJOY!!!!

    ОтговорИзтриване