понеделник, 17 февруари 2014 г.

Шоколадова къщичка за св.Валентин

Средата на февруари е,а времето е  прекрасно пролетно.Макар,че тази година зимата беше много пестелива откъм сняг и плановете ни за "тази година вече наистина отиваме на планина" се стопиха тотално.Но всъщност е много хубаво посред зима да си облечеш пролетното яке и да излезеш навън само по летни маратонки,например,да си сложиш слънцезащитен крем и да ти се дояде сладолед.Само че чувството,че все още е зима,не си е тръгнало,затръшвайки вратата след себе си.Още ми се правят джинджифилови сладки,къщички и всичко,което  свързвам с аромата на зимата.И за да не прекалявам,реших да направя къщичка,но не джинджифилова,а шоколадова,а поводът беше празника на влюбените.Запретнах ръкави и ето го резултата...




Продукти за тестото:

/рецептата е адаптирана от sweetapolita/

375 гр.брашно
100 гр.какао натурално
250 гр.краве масло/на тайна температура/
200 гр.кристална захар
110 гр.кафява захар
2 яйца малки или 1 голямо
ванилия
/това количество тесто ми стигна за къщичката и
около 20 бисквитки,които ще покажа в следващата публикация/

За глазурата:

500гр.роял айсинг
60мл.вода
безвредни бои

В купа пресявам брашното с какаото.Разбивам кравето масло с двата вида захар.Прибавям яйцата едно по едно,след това и брашното с какаото.Омесвам меко тесто,което слагам в хладилника поне за 2 часа.
Следваща стъпка е разточването на тестото върху набрашнена повърхност,изрязването на желаните формички.Изпичам тестото на 180'С за около 15 минути.


За приготвянето на глазурата,с която слепих и декорирах къщичката,използвах този роял айсинг-

След приготвянето на айсинга  покривам съда  с навлжнена кърпа,защото много бързо се втвърдява.В отделни купи оцветявам  айсинг в желаните цветове
Айсинга трябва да е малко по-рядък,за това добавям по няколко капки вода.Слагам айсинга в пошове с накрайници на Wilton N-2 и N-3.
Айсинга,който е за слепването на къщичката трябва да е по-гъст/като цимент/Декорирането е най-приятната част за мен.Тук нека въображението ви да заработи.


След като съм оцветила стените и покрива на къщичката трябва добре да изсъхнат.Най-добре е слепването на къщичката да стане на следващия ден.За допълнителна декорация може да се използват бонбони,цветна захар,захарни пръчици и т.н.





Enjoy!

Няма коментари:

Публикуване на коментар