неделя, 2 февруари 2014 г.

Печен нахут с подправки

     В зимните вечери основното занимание на нашето семейство е стоенето пред телевизора,превключвайки каналите/търсейки не знайно какво/ и хрупайки нездравословни храни.По този повод ми дойде на ум да направя нещо полезно за хрупкане с минимум усилия.
Нахутът е добър източник на протеини,витамин Е,цинк и е с много ниско съдържание на мазнини/за разлика с други ядки/.Нахута "съжителства" добре с къри,чесън,ким,прясна мента,риган,розмарин и др.На нашия пазар се срещат два вида нахут-единия в консерва,сварен и готов за употреба и сух,който преди употреба се накисва за около 8-10 часа,след което се сварява за около 30-40 минути.


Продукти:

1 консерва нахут/добре отцеден/
1с.л.зехтин
сол/на вкус/
червен пипер/може и лют/

Изсипвам нахута в тавичка,покрита с хартия за печене.Прибавям зехтина,солта,червения пипер и разбърквам добре.Слагам в загрята фурна на 180"С и пека около 30-40 минути като разбърквам периодично.
Разбира се вариантите за овкусяване са много, въпрос е на предпочитания и въображение.







  Enjoy!

Няма коментари:

Публикуване на коментар