вторник, 4 февруари 2014 г.

Пудинг от чия семена

Напоследък много се заговори за "новите" стари суперхрани.Хората в търсене на здравословни варианти за хранене преоткриват храните,които са присъствали в храненето на нашите предшественици.
Става въпрос за семената от чиа.
Теа са били употребявани и като храна,и като лекарство още от древните маи,инки и ацтеки.Наричали са я "храната за бягане".Семената от чия са пълни с витамини,минерали,антиоксиданти,омега 3-масни киселини,фибри и протеини.Помагат за балансирането на кръвната захар и понижаването на холестерола.


Ако разбъркаме лъжица чия в чаша вода и я оставим за около половин час,ще видим,че водата се е превърнала в твърдо желе.Тази желираща реакция се дължи на разтворимите фибри,които се съдържат в чията.Тя има спосбността да абсорбира вода повече от 12 пъти теглото си.
Семената от чия са готови за консумация и могат да се използват като добавка към салати,шейкове,мюсли,кисело мляко,основни храни и др.
Аз я използвах за направата на здравословна закуска,която ще ме зареди с енергия за целия ден.


Като подсладител използвах синьо агаве,но също може да се използва стевия,мед,кленов сироп,кафява захар.Агавето представлява растение,което по външен вид наподобява кактус.Расте в дивата пустош на Централна и Южна Америка,а най-популярната му употреба е за направата на текила.Сладостта на агавето е 1,5 пъти повече от тази на захарта.Разтваря се много лесно и има консистенцията на много течен мед.Няма вкус и аромат.
За направата на пудинга използвах тази лешникова напитка,но също може да се използва и кокосово мляко,бадемово мляко,прясно мляко или вода.
Продукти:
375 мл.мляко/бадмово,кокосово,лешниково.../
3 с.л.чия семена
2-3 с.л.агаве сироп/мед,кленов сироп,каф.захар,стевия.../
плодове за гарниране/боровинки,ягоди,малини,манго.../
сурови ядки/бадем,лешник,орехи..../
подправки/канела,кокосови стърготини.../
Смсвам млякото,чията и подсладителя и разбърквам добре,за да не се образуват бучки.Изсипвам сместта в купички и оставям в хладилника за една нощ.На сутринта закуската е готова.Ганирам с плодовете и ядките,и нека деня да започне!Зареден с енергия,позитивизъм и хубави моменти!


Enjoy your day!






1 коментар:

  1. Izkluchitelno zdravoslovna zakuska!Vpechatlena sum mnogo ! I kakto vinagi napraveno i aranjirano s mnogo stil i yset!Bravo!

    ОтговорИзтриване